CEREMONIJA U LONDONU

Kralj Charles III. prvi put kao britanski monarh sudjelovao u Danu sjećanja

Vijence su tijekom ceremonije u Whitehallu položili i premijer Rishi Sunak i čelnici oporbenih političkih stranaka

Kralj Charles III.

 Toby Melville/Afp

Britanski kralj Charles III. u nedjelju je u Londonu prvi put kao monarh sudjelovao u obilježavanju Dana sjećanja te je nakon dvominutne šutnje položio vijenac kod spomenika borcima poginulima u ratu.

Karlu, koji je nakon smrti kraljice Elizabete u rujnu postao britanski kralj, pridružili su se i ostali viši članovi kraljevske obitelji, među kojima njegov sin i nasljednik, princ William, a njegova supruga i supruga kraljica Camilla ceremoniju je pratila s balkona obližnje vladine zgrade.

image

Kralj Charles III.

Toby Melville/Afp

Načelnik stožera obrane Tony Radakin rekao je da je ceremonija odavanja počasti poginulim britanskim borcima još dirljivija nakon odlaska kraljice.

“Ona je je bila utjelovljenje odanosti dužnosti i službi, ali i dostojanstva te ratne generacije i svega onoga što su borci žrtvovali za našu slobodu”, rekao je za BBC.

Vijence su tijekom ceremonije u Whitehallu položili i premijer Rishi Sunak, čelnici oporbenih političkih stranaka, ministri i vjerski predstavnici.

image

Rishi Sunak

Isabel Infantes/Afp

Na ceremoniji u središtu Londona okupile su se tisuće građana, a prisustvovalo je i sedmero bivših premijera.

Uslijedio je mimohod u kojemu sudjeluje oko 10.000 veterana Kraljevske britanske legije.

Buckinghamska palača priopćila je da je ovogodišnji kraljev vijenac tradicionalno napravljen od crvenih makova, karakterističnih za Dan sjećanja, no da je redizajniran tako da podsjeti i oda počast vijencima njegova djeda kralja Đure VII. i njegove majke Elizabete II.

Premijer Rishi Sunak na dužnosti je tek tri tjedna i sudjelovao je prvi put u obilježavanju Dana sjećanja.

"Ove godine više nego ikada dosad podsjećamo na golemu zahvalnost koju dugujemo svima onima koji su izgubili živote da bi zaštitili svoju zemlju", rekao je, dodavši da će minute šutnje označiti počast i "hrabrim ukrajinskim vojnicima koji se nastavljaju boriti za slobodu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:51