KARANTENA

Korona na najvećem svjetskom kruzeru na koji nitko ne smije bez covid potvrde: Deseci pozitivnih, gotovo svi cijepljeni

Na kruzeru Symphony of the Seas 95 posto osoba potpuno je cijepljeno, a od onih koji su ispali pozitivni 98 posto je potpuno cijepljeno

Kruzer Symphony of the Seas

 AFP

Unatoč strogim mjerama koje su trebale omogućiti da oceanska krstarenja prođu bez slučajeva covida-19, kompanija Royal Caribbean izvijestila je kako je najmanje 48 ljudi na jednom od njezinih brodova koji su tijekom vikenda pristali u Miami pozitivno na novi koronavirus.

Symphony of the Seas, najveći kruzer na svijetu, prevozio je više od 6.000 putnika i posadu na jednotjednom putovanju po Karibima kada je jedan putnik bio pozitivan na testu, što je potaknulo šire praćenje kontakata, kako navodi Royal Caribbean, prenosi CNN.

Kruzeri su promicani ljetos kao jedan od "najsigurnijih" odmora, kada je industrija krstarenja ponovno pokrenuta u SAD-u s novim covid protokolima.

Symphony of the Seas prevozio je 6091 putnika i članova posade. Royal Caribbean u priopćenju navodi kako je jedan gost bio pozitivan na covid-19 tijekom putovanja, a naknadni slučajevi otkriveni su nakon praćenja kontakata.

Čak 98 posto pozitivnih potpuno cijepljeno

Navode da je 95 posto svih putnika i članova posade na brodu potpuno cijepljeno - preostalih 5 posto su djeca mlađa od 12 godina. Od onih koji su naknadno ispali pozitivni, 98 posto ih je bilo potpuno cijepljeno. Ukupan broj slučajeva iznosio je 0,78 posto populacije na brodu.

Još nije poznato je li visoko zarazna varijanta koronavirusa omikron, koja se trenutačno ubrzano širi svijetom, odgovorna za ove slučajeve.

Pravila Royal Caribbeana nalažu da svi putnici na brodu stariji od 12 godina moraju zadovoljavati stroge uvjete usporedive s onima za dobivanje covid potvrda u Europi - moraju biti potpuno cijepljeni, a testovi im prije polaska moraju biti negativni. Kompanija napominje kako "snažno preporučuje" putnicima da prime i treću dozu cjepiva prije plovidbe, no to trenutačno nije obvezno.

Članovi posade također moraju biti potpuno cijepljeni, a testirati se moraju "barem jednom tjedno".

Necijepljena djeca na brodu Symphony of the Seas morala su imati negativan PCR test, kao i negativan test na terminalu prije polaska.

'Blagi simptomi'

Kompanija Royal Caribbean kaže da provodi dodatne zdravstvene i sigurnosne mjere, kao što je pojačano čišćenje broda. Na krstarenjima koja kreću iz SAD-a sada je pravilo da se maske moraju nositi u zatvorenim javnim prostorima - ova je politika nedavno donesena u cilju pooštrenja zahtjeva za nošenje maski za potpuno cijepljene putnike.

"Svi su ubrzo otišli u karantenu", stoji u priopćenju Royal Caribbeana o izbijanju zaraze na Symphony of the Seas. "Svi koji su bili pozitivni bili su asimptomatski ili su imali blage simptome, a mi smo kontinuirano pratili njihovo zdravlje", naveli su.

Symphony of the Seas krenuo je na krstarenje iz Miamija na Floridi 11. prosinca, zaustavljajući se u karipskim lukama St. Maarten i St. Thomas, kao i na privatnom otoku Royal Caribbeana, CocoCay.

Navodi se da je ranije tijekom krstarenja s broda iskrcano šest pozitivnih slučajeva, dok su se ostali putnici pozitivni na covid iskrcali 18. prosinca, kada je putovanje završilo.

'Uzimamo u obzir više varijanti'

Dodaju kako to ne utječe na buduća putovanja Symphony of the Seas.

Međunarodna udruga Cruise Lines International Association (CLIA), tijelo koje predstavlja glavne svjetske kompanije koje organiziraju krstarenja, navela je u izjavi za CNN kako "prate razvoj događaja u vezi s varijantom omikron i ostaju blisko povezani s lokalnim i nacionalnim vlastima u mjestima koje su na ruti krstarenja".

CLIA kaže kako su protokoli na brodu poput testiranja, cijepljenja i nošenja maski, "osmišljeni tako da uzimaju u obzir činjenicu da postoji više varijanti".

Dodaju da će njezine članice zadržati "proaktivan pristup" odgovoru na pandemiju u skladu s time kako se ona razvija.

Ranije u prosincu zabilježen je niz pozitivnih slučajeva covida na brodu Norwegian Cruise Line Breakaway, koji je isplovio iz New Orleansa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:43