AI WEIWEI

‘Korona je pobjegla iz laboratorija, reći ću vam i kako to znam! Nestala tenisačica? Otkrit ću vam što joj se dogodilo‘

Za kinesku covid politiku umjetnik kaže kako je ona psihološki rat kojim se želi pokazati za što je Kina zapravo sposobna

Ai Weiwei 

 Tolga Akmen/various sources/AFP

Kad zapadni svijet pokušava razumjeti Kinu, to je poput škole nogometa koja pokušava shvatiti kako odigrati šahovsku partiju. Ovdje se radi o dvije potpuno drugačije vrste sustava - imate previše povjerenja u vlastitu ideologiju ili jezik koji koristite, ali ne razumijete situaciju, kaže najpoznatiji kineski umjetnik i aktivist Ai Weiwei (64), koji je u intervjuu za The Telegraph govorio o kineskom "hladnom i okrutnom" odgovoru na covid pandemiju te Zimskim olimpijskim igrama koje će se od 4. do 20. veljače održati u Kini.

Weiwei se prvo osvrnuo na slučaj tenisačice Peng Shuai (36), koja je lani u studenome na kineskoj društvenoj mreži Weibo otkrila svoju aferu s bivšim zamjenikom premijera Zhangom Gaolijem (75). Sportašica je tad tvrdila kako je bila prisiljena na seks s njim. Nakon te objave naprasno je nestala, ali dva tjedna kasnije vratila se u javni život i dala intervju u kojemu je povukla svoje tvrdnje.

- Ma, ona nije 'MeToo' pokret. Zapad se i u ovom slučaju opet zabunio. Svi u Kini to znaju, ali ako ste sportaš ili estradna zvijezda, uvijek ćete pokušati pronaći nekoga na što višoj političkoj poziciji da vas zaštiti, poput kišobrana. Peng je bila u vezi s izuzetno moćnim čovjekom, jasno je kao dan da su bili ljubavnici - njihova afera bila je sporazumna, a privatne osjećaje koje je ona izrazila u objavi na Weibou, Partija je kasnije jednostavno 'počistila'.

Zapad to ne razumije, ali u Kini nema privatnosti i individualne volje. Ondje sve pripada Partiji, vi ste vlasništvo Partije. Probajte se staviti u kožu te tenisačice. Što biste vi napravili na njezinu mjestu - želite li izgubiti sve, obitelj, prijatelje i karijeru - kako biste se svađali oko nečega što nije seksualno uvredljiv čin - govori Weiwei.

image

Ai Weiwei

MICHAEL KAPPELER/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Komentirao je i slobodu govora u zapadnom svijetu te slučaj zviždača Juliana Assangea. Smatra kako je Zapad na mnogo načina pod vlašću prikrivenog autoritarizma, a kulturom, pa čak i takozvanim slobodnim medijima, dominiraju korporacije.

- Što se tiče Assangea, njegovo izručenje SAD-u samo dokazuje da je sloboda govora laž. Objavio je materijale koje američka vlada nije željela objaviti, napravio je to što bi svaki novinar trebao učiniti. Ja osobno vjerujem u čisti oblik slobode govora, čak i na društvenim mrežama. Mislim da nitko niti na jednoj javnoj platformi ne bi trebao odlučivati ili cenzurirati bilo koji jezik, bilo koju ideju ili bilo koji sadržaj - kaže kineski umjetnik.

Kinesku covid politiku opisuje kao pravi odraz autoritarne i dominantne države.

- To je svojevrstan psihološki rat kojim se želi pokazati za što je Kina zapravo sposobna. Država ima 1,4 milijarde ljudi, od kojih su 90 milijuna članovi Komunističke partije - oni moraju činiti sve što Partija želi i čuvati partijske tajne. Covid politika je idealan način da se svaki dan ušutkavaju ljudi. U Xi'anu, gradu koji je zatvoren od 23. prosinca, a ima možda svega nekoliko tisuća zaraženih na otprilike 70 milijuna ljudi, vlasti kontroliraju apsolutno sve - jer svi moraju živjeti u vrlo okrutnoj i hladnoj izolaciji - izjavio je Ai Weiwei.

Upitan o podrijetlu koronavirusa, odgovara kako je očito da bolest nije došla od životinje.

- To nije prirodna bolest, to je nešto što je procurilo, nakon godina istraživanja - uvjeren je.

- Gledajte, ja sam još 2003. godine snimio dokumentarac o SARS-u, bio je to moj prvi film, i tada sam shvatio kako kineske institucije funkcioniraju. Očito je da to nije došlo s neke životinje, to nije iz prirode, nešto je tu iscurilo nakon višegodišnjeg istraživanja, ispričao je.

Za kraj razgovora za The Telegraph osvrnuo se i na Zimske olimpijske igre u Pekingu.

- Olimpijada je samo izlog, predstava, posao. Ne radi se tu o ljudskom dostojanstvu ili bilo čemu zdravom. To je isključivo poslovni događaj - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2023 09:14