PLODNI DIEGO

Kornjača čiji je slavni libido spasio vrstu od izumiranja otišla u zasluženu mirovinu

Smatra se da je Diego, danas stogodišnjak, otac stotinama kornjača, što je oko 40 posto od ukupno 2.000 koliko ih živi u svijetu
Rendžer Nacionalnog parka Galapagos prenosi Diega
 Parque Nacional Galápagos/AFP

Diego, mužjak divovske kornjače s Galapagosa, čiji je čuveni libido zaslužan za spas vrste od izumiranja i službeno odlazi u mirovinu. Zajedno s još 14 mužjaka Diego se vratio na rodnu Espanolu.

Kornjače su u ponedjeljak puštene na ispašu, nakon nekoliko desetljeća organiziranog parenja na otoku Santa Cruzu, piše BBC.
Program razmnožavanja pokazao se uspješnim jer se od 1960. godine izleglo više od 2000 divovskih kornjača. Smatra se da je Diego, danas stogodišnjak, otac stotinama kornjača, što je oko 40 posto od ukupno 2000, koliko ih je, po nekim procjenama danas u svijetu.

image
Kornjače iz vrste Chelonoidis hoodensis
Parque Nacional Galápagos/AFP

Ekvadorski ministar za okoliš, Paulo Proano Andrade rekao je da se programom parenja kornjača "zatvara značajno poglavlje" u povijesti zemlje.

Diego i ostali mužjaci divovskih kornjača vraćaju se kući pošto su "spasili vrstu od istrebljenja", napisao je ministar na Twitteru, dodajući da ih je njihov rodni otok, Espanola dočekao "raširenih ruku".

Kornjače su prije iskrcaja na Espanolu najprije bile u karanteni na nenaseljenom otoku koje pripada otočju Galapagos. Taj je potez bio neophodan kako životinje ne bi prenijele sjeme biljaka koje ne rastu na Espanoli.

image
Kornjače iz vrste Chelonoidis hoodensis
Parque Nacional Galápagos/AFP

Prije 50 godina u svijetu je bilo samo 12 ženki i dva mužjaka divovske kornjače

Da bi spasio vlastitu vrstu od izumiranja, Diego, kornjača iz vrste 'Chelonoidis hoodensis', prebačen je iz zoološkog vrta u kalifornijskome San Diegu kako bi sudjelovao u programu razmnožavanja.

Udruga Nacionalnih parkova Galapagosa (PNG) vjeruje da je Diego s rodne Espanole odveden početkom 20. stoljeća u sklopu znanstvene ekspedicije. Kornjača je teška oko 80 kilograma, dugačka 90 centimetara i visoka oko metar i pol.

Otočje Galapagos, koje se nalazi oko 906 kilometara zapadno od Ekvadora, uvršteno je na UNESCO-v popis svjetske baštine i poznato je po raznovrsnom biljnom i životinjskom svijetu. Autohtone vrste otkrivene na Galapagosu, među kojima su iguane i kornjače, imale su ključnu ulogu u razvoju teorije evolucije Charlesa Darwina. Turisti iz cijeloga svijeta posjećuju Galagapos da bi ondje uživali u prirodi i vidjeli životinjske vrste kakvih nema nigdje drugdje na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 18:16