EKSCENTRIČNO PROMETALO

Konvoj koji putuje 20 sati, jedu se jastozi, piju vina: Kako će lider najizoliranije zemlje doći kod Putina

Izvještaji o sastanku Putina i Kima dolaze u trenutku kada oba lidera gledaju kako da si pomognu u svojim sukobima sa SAD-om

Kim Jong-un krajem travnja 2019. dolazi u Kazanj

 Alexander SAFRONOV/Press Service of Administration of Primorsky Krai/AFP

Izvještaji o mogućem skorašnjem odlasku sjevernokorejskog vođe Kima Jong-una u Rusiju podsjetile su zainteresiranu javnost na prometalo koje je čelnici te izolirane azijske zemlje koriste za inozemna putovanja - luksuzne blindirane vlakove, piše The Associated Press. Štoviše, obitelj Kim naširoko je poznata po korištenju tog prijevoznog sredstva, simbola izoliranosti Sjeverne Koreje.

Jedan je američki dužnosnik rekao da bi 39-godišnji Kim u rujnu mogao posjetiti Rusiju kako bi se sastao s njezinim predsjednikom Vladimirom Putinom. Rusija u ratu u Ukrajini troši dosta oružja i municije pa je moguće da će Kim i Putin razgovarati o mogućnosti da Sjeverna Koreja Rusiji proda nešto svojih zaliha.

Prema američkim izvještajima, lideri Rusije i Sjeverne Koreje mogli bi se sastati u Vladivostoku, gradu na krajnjem istoku Rusije koji je od Pjongjanga udaljen oko 684 kilometra (zračna udaljenost). Putin i Kim tamo su se prvi put sastali u travnju 2019. godine, a Kim je na sastanak došao u svom zelenožutom vlaku. Putin bi u Vladivostok trebao doći na 8. Istočni ekonomski forum koji će se od 10. do 13. rujna održati na kampusu Krajnje istočnog federalnog sveučilišta.

image

Sjevernokorejska delegacija priprema vlak Kima Jong-una za odlazak iz Vladivostoka

Kirill KUDRYAVTSEV/AFP

Izvještaji o sastanku Putina i Kima dolaze u trenutku kada oba lidera gledaju kako da si pomognu u svojim sukobima sa Sjedinjenim Američkim Državama. Kad su se prvi put pojavila nagađanja o tome da bi se Putin i Kim mogli sastati, mediji su raspisali o navodno luksuznom vlaku sjevernokorejskog lidera i putovanju iz Sjeverne Koreje do Vladivostoka koje traje 20 sati.

Kimov je vlak upadljiva pojava jer njegovi sunarodnjaci, barem oni koji nisu na visokim pozicijama u Radničkoj partiji Koreje, žive u prilično velikom siromaštvu.

Kim Jong-il, otac Kim Jong-una, mrzio je avione te je tijekom 17 godina na čelu Sjeverne Koreje odradio oko tucet inozemnih putovanja. Većinom je putovao u Kinu, i to vlakom. Sjevernokorejski državni mediji rekli su da je Kim Jong-il umro od srčanog udara tijekom jednog putovanja vlakom. Bilo je to 2011. godine.

image

Vlak koji koristi Kim Jong-un

AFP

Prema pisanjima koja je 2002. godine objavio Konstantin Pulikovski, ruski dužnosnik koji je Kima Jong-una pratio tijekom trotjednog posjeta Moskvi, u vlaku sjevernokorejskog vođe toče se skupa francuska vina, a putnici mogu pojesti svježeg jastoga i svinjetinu ispečenu na žaru.

Ipak, najvažniji aspekt Kimova vlaka njegova je sigurnost. Južnokorejski mediji pišu da Sjeverna Koreja raspolaže s 90 specijalnih vagona te da je vlak njezinog lidera na putovanjima prate još dva vlaka - jedan koji se vozi ispred njegovog i provjerava situaciju na tračnicama te drugi koji se vozi iza Kimovog. Vlak koji prevozi sjevernokorejskog lidera opremljen je sofisticiranom komunikacijskom opremom i skupocjenim velikim televizorima koji mu omogućavaju da podređenima izdaje naredbe i sastanči sa suradnicima te vođama prijateljskih mu nacija.

O važnosti predsjedničkog vlaka u Sjevernoj Koreji svjedoči činjenica da se u mauzoleju na rubu Pjongjanga nalazi replika jednog od vagona u prirodnoj veličini u kojem se nalaze balzamirana tijela Kim Jong-Il i osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-sunga.

image

Vlak za koji se vjeruje da ga koristi Kim Jong-un

AFP

Kim se ti vlakom dovezao na prethodne sastanke s Putinom, kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom i bivšim predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom, koji su se održali 2018. i 2019. godine. Međutim, za razliku od svoga oca, Kim Jong-un nekad ipak leti zrakoplovom. Kako se školovao u Švicarskoj, vjeruje se da je Kim tijekom svojih tinejdžerskih dana dosta putovao avionima.

Kada je avionom 2018. otputovao na sastanak s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom u gradu Dalian na sjeveroistoku Kine, bilo je to prvo inozemno putovanje jednog sjevernokorejskog lidera od odlaska Kim Il-sunga u Sovjetski Savez 1986. godine.

Kimov službeni zrakoplov prerađena je verzija Iljušina Il-62. Sjeverna ga Koreja naziva "Chammae-1". Ime je dobio prema jastrebu, nacionalnoj ptici Sjeverne Koreje. Južnokorejski mediji kažu da u njega stane 200 ljudi te da mu je maksimalni domet 9200 kilometara, ali da nikad nije prevalio toliki put.

image

Kim Jong-un krajem travnja 2019. dolazi u Kazanj

Alexander SAFRONOV/Press Service of Administration of Primorsky Krai/AFP

Ruski predsjednik Putin u posljednje vrijeme, iz očitih razloga, izbjegava avione te također putuje posebnim blindiranim vlakom, tvrdi Gleb Karakulov, ruski prebjeg koji je služio u Putinovoj elitnoj sigurnosnoj službi.

Da bi stigao na prethodni sastanak s Putinom, Kim je u svome vlaku proveo cijeli dan. Putovanje je počelo u Pjongjangu, a u Rusiju je ušao tako što prešao preko rijeke Tumen na sjeveru Sjeverne Koreje.

Ima analitičara koji sumnjaju da će Kim potegnuti do Vladivostoka kako bi se s Putinom sastao na marginama 8. Istočnog ekonomskog foruma. Sjevernokorejski lider preferira samite na kojima su on i drugi svjetski lider jedini sudionici.

Kim je u Kinu između 2018. i 2019. otputovao četiri puta - dva puta vlakom i dva puta avionom. Kako bi u lipnju 2018. otputovao na sastanak s Donaldom Trumpom u Singapuru, Kim je posudio kineski zrakoplov jer njegov navodno bio nesiguran. Na drugi sastanak s Trumpom koji se održao u Hanoju u Vijetnamu, Kim je otišao vlakom. To je njegovo putovanje trajalo dva i pol dana.

Kim Jong-un nije s čelnikom neke druge zemlje sastao od početka 2020. godine, odnosno od trenutka kada je Sjeverna Koreja zbog pandemije koronavirusa zatvorila svoje granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:41