JORDAN PETERSON

Kontroverzni self help guru zarazio se koronom u Srbiji: ‘Na raznim je terapijama‘

Život jednostavno nije dobar, stvari trenutno nisu dobre. Bit će mu bolje, ali definitivno je napravio korak unatrag, rekla je kći
Dr. Jordan Peterson
 Carlos Osorio/Zuma Press/Profimedia

Poznati i kontroverzni kanadski psiholog Jordan Peterson, autor bestselera '12 pravila za život', zarazio se koronavirusom u jednoj srpskoj klinici. Kako je njegova kći Mihaila Peterson ispričala za The Sun, on u Srbiji boravi već dva mjeseca gdje se liječio od ovisnosti o vrlo jakom lijeku protiv anksioznosti.

- Stavili su ga na razne terapije, na neki način preventivno, daju mu antivirusne lijekove i stvari. Ne znam da li je to sve bilo neophodno jer njegovi simptomi nisu bili tako ozbiljni, on nije kašljao, imao je blagu groznicu, ali stavili su ga na sve - rekla je ona.

Mihaila je također rekla da njezin otac boluje od upale pluća, a to je drugi put da je obolio od toga.

- I sada imamo korak unatrag u njegovom oporavku. Život jednostavno nije dobar, stvari trenutno nisu dobre. Bit će mu bolje, ali definitivno je napravio korak unatrag i to je zaista nesreća, ovo je katastrofa - navela je ona.

Peterson ima zdravstvenih problema još od 2016. godine. On je početkom godine hitno prebačen u Rusiju, gdje je proveo četiri tjedna u teškom stanju, ali je uspio preživjeti.

Obitelj Peterson stigla je u Beograd 8. lipnja i odmah je krenuo na terapiju. Tada je Mihaila ispričala da su zadovoljni prvim rezultatima terapije. Ispričala je da je riječ o inovativnom, holističkom pristupu.

Autor koji je postao poznat jer se usprotivio korištenju rodno neutralnih zamjenica na fakultetu, pozivajući se na slobodu govora (a što je ovjekovječeno u serijalu 'Profesor protiv političke korektnosti' na YouTubeu), godinama je uzimao lijekove kako bi ublažio dugotrajnu anksioznost nakon teške autoimune reakcije na hranu.

Navodno je njegova ovisnost počela prije godinu dana, kada su mu doktori povećali doze kako bi mu pomogli da se izbori sa stresom zbog njegove supruge Tammy, koja se borila s rakom bubrega. Petersonova kći kaže da su ga svi pokušaji da se odvikne od lijeka doveli do “nepodnošljive anksioznosti”. Imao je snažne simptome povlačenja i asocijalnosti, kao i akatiziju, tj. vrlo ozbiljne nevoljne pokrete, što je opisala kao “nevjerojatni, beskrajni, nezaustavljivi nemir koji graniči s panikom”.

Nakon liječenja u Rusiji, otputovao je na Floridu, pa u Srbiju kako bi nastavio rehabilitaciju od anksioznosti.

Iako ga mnogi smatraju jednim od važnijih mislilaca današnjice, njegovi stavovi o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti, izazivaju kritike.

Naime, često je govorio o tome kako žene i muškarci ne mogu biti ravnopravni, a uspon ekstremne desnice je opravdao "odgojem maminih sinova" i time da se muškarci okreću fašizmu, zbog toga što im se nameće feminizam.

On je također tvrdio da se žene ne bi trebale šminkati za posao, ako ne žele kod muškaraca izazivati seksualnu privlačnost, čime je izazvao raspravu o tome da li on tako opravdava seksualno uznemiravanje i zlostavljanje na radnom mjestu i krivicu prenosi na žrtve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:53