MULJAŽA TIJEKOM PRIVATIZACIJE

Konstruktor: Nakon šest godina istrage podignuta optužnica protiv Željka Žderića i Ivice Mladinea

 Jakov Prkić/CROPIX

Nakon šest godina istrage, Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu za privatizaciju jednog od najvećih hrvatskih građevinskih poduzeća - splitski Konstruktor.

Za zloporabu položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju optužen je Željko Žderić, predsjednik Uprave Konstruktor inženjeringa i Ivica Mladineo, državni tajnik pri Ministarstvu financija.

Terete se da su zajedno s ostalim članovima Upravnog odbora Josipom Kuzmanićem, Berislavom Basićem i Nedjeljkom Ževrnjom oštetili Hrvatski fond za privatizaciju za 2,7 milijuna maraka.

Privatizaciju GP-a Konstruktor vodio je Željko Žderić koji 1993. bio predsjednik Upravnog odbora i upravljao je njime u ime države. Aktualni šef Fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak, u svom dopisu DORH-u naveo je da su oštećeni za 2,7 milijuna DEM, za koliko je GP Konstruktor prodao Projektnom birou Konstruktor Inženjering.

Žderić se zapravo financijskim inženjeringom na hrvatski način za nekih 6 milijuna kuna domogao tvrtke prema procjenama vrijedne 240 milijuna kuna.

Kao voditelj “Konstruktora”, imovinu i prava tvrtke prebacio je na novoosnovani “Konstruktor inženjering”. Kupoprodaju je obavio preko svoje tvrtke posrednika “Projekt-biro”, koja je za male novce postala vlasnik “Konstruktor inženjeringa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 03:30