TRI VAŽNA ČIMBENIKA

Konačno tračak optimizma iz WHO-a: ‘Europa je pred prekidom vatre, možda i trajnim mirom!‘

Šef europskog ureda WHO-a smatra da bi širenje koronavirusa u Europi uskoro moglo usporiti

Građani na ulicama Madrida

 Gustavo Valiente/AFP

Hans Kluge, šef europskog ureda WHO-a, vjeruje da se približava "jedinstvena prilika" europskim zemljama da kontroliraju prijenos covida-19 zahvaljujući tri čimbenika.

Ti čimbenici uključuju visoku razinu imunizacije, toplije vrijeme koje otežava širenje virusa i nižu razinu težine oboljenja od varijante omikron, tvrdi dužnosnik WHO-a, prenosi Washington Examiner agenciju AP.

"Ovo razdoblje veće zaštite treba promatrati kao 'prekid vatre', koji bi nam mogao donijeti trajni mir", rekao je Kluge.

Kluge tvrdi da proljetna sezona "ostavlja mogućnost za dugo razdoblje mira i puno višu razinu obrane stanovništva od bilo kakvog ponovnog oživljavanja prijenosa zaraze".

No, ukoliko druga varijanta ipak stigne, kao što je to bilo s omikronom krajem studenog, Kluge vjeruje da će europske zdravstvene vlasti to moći držati pod kontrolom, pod pretpostavkom da se imunizacija i napori za procjepljivanje booster dozom nastave.

image

Hans Kluge

Ida Guldbaek Arentsen/AFP

Kluge je istaknuo da, iako je prošlog tjedna u Europi bilo 12 milijuna novih slučajeva zaraze, nije zabilježen značajan porast broja primljenih u bolnicu u istom razdoblju.

Dok se Kluge nada da bi virus u Europi moglo biti moguće kontrolirati do proljeća, drugi dužnosnici su, čini se, skeptični.

"Zabrinuti smo što je u nekim zemljama zavladala priča da zbog cjepiva te zbog visoke prenosivosti omikrona i manje ozbiljnosti bolesti, sprječavanje prijenosa više nije moguće niti potrebno", rekao je u utorak glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Ništa nije dalje od istine", smatra on.

Tedros je rekao da je 90 milijuna slučajeva covida-19 prijavljeno WHO-u otkako je varijanta omikron otkrivena krajem studenog prošle godine, što je više nego što je prijavljeno 2020.

Unatoč tom porastu, Tedros naglašava kako WHO ne poziva zemlje na ponovno zatvaranje, već da "štite svoje stanovnike koristeći svaki alat u kompletu alata na raspolaganju, a ne samo cjepiva".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:33