PARANOJA?

Konačno je otkriveno tko je krivac za eksploziju u Nashvilleu, priča postaje sve luđa!

Snimka bijelog kampera dovela je istražitelje do kuće u Antiochu, predgrađu Nashvillea, u kojoj je živio Anthony Quinn Warner
 AFP PHOTO/HO/ Twitter/ Metro Nashville Police Department

Iza eksplozije u centru Nashvillea u božićno jutro stoji samoubojstvo, potvrđeno je u nedjelju na press konferenciji u Nashvilleu.

Nekoliko sati nakon što je u američkom gradu eksplodirao kamper, istražitelji su objavili da su kraj mjesta eksplozije otkrili ostatke ljudskog tkiva. Do kraja dana uzorci DNK potvrdili su da ostaci tijela pripadaju Anthonyju Quinnu Warneru.

Međutim, do danas nikome nije bilo jasno zašto bi netko izabrao baš to mjesto, kraj povijesnog centra Nashvillea, kako bi aranžirao vlastitu smrt. Puno toga ukazuje da je baš o tome riječ: izbor vremena i mjesta radnje, rano ujutro na Božić, kad je prilično sigurno da neće biti nikoga u blizini. Onaj tko je izazvao eksploziju sve je učinio da ne bude dodatnih ljudskih žrtava.

- Izabran je trenutak kad nitko nije trebao biti u blizini - rekao je gradonačelnik Nashvillea John Cooper. Tijekom božićne noći stanari su prvo čuli pucnjeve, a potom ženski glas koji je dopirao iz vozila, koji je upozoravao da se sklone jer će eksplodirati za 15 minuta. Kroz prozor su stanari mogli vidjeti samo stari bijeli kamper iz kojeg je dopirao zvuk.

image
AFP PHOTO/HO/ Twitter/ Metro Nashville Police Department

Je li žena sjedila u kamperu i preko megafona upozoravala stanare da se uklone? Ili je ženski glas snimljen unaprijed? Jesu li i pucnjevi bili snimljeni? Prema snimkama koje je policija objavila naknadno, kamper se parkirao na to mjesto u noći u 1.22 sata. Ženski glas je preko pojačala pozivao sve da napuste domove, jer će uslijediti eksplozija: za 15 minuta, za 10, za devet… Stanari su pozvali policiju, policijske službe brzo su evakuirale preostale stanare iz zgrada u okruženju.

Pretražili kuću

Kad su policajci stigli, uočili su bijeli kamper parkiran ispred centrale AT&T-a na adresi Druga sjeverna avenija 166. Iz kampera se ponavljala poruka upozorenja da će uslijediti eksplozija za 15 minuta, i tako svake minute ispočetka. Šest policajaca odmah je počelo kucati na vrata i evakuirati susjede. Na isteku 15 minuta, poruka se promijenila. "Ako možete čuti poruku, odmah se evakuirajte. Ako možete čuti poruku, odmah se evakuirajte", čulo se iz bijelog vozila prije nego što je odletjelo u zrak.

U eksploziji u 6.30 ozlijeđeno je najmanje troje ljudi i oštećeno je više automobila i zgrada. Kako je kamper bio parkiran ispred zgrade telekomunikacijske kompanije AT&T, veliki dio područja oko Nashvillea ostao je bez interneta. Istraga je do jučer poslijepodne isključila mogućnost terorističkog napada.

Snimka bijelog kampera dovela je istražitelje do kuće u Antiochu, predgrađu Nashvillea, u kojoj je živio Anthony Quinn Warner, objavila je mreža ABC News. Susjedi su potvrdili da je ispred kuće bio stalno parkiran bijeli kamper. U stvari je bilo sumnjivo kad ga više nije bilo, rekao je susjed Hozan Rejab. On kaže da je stanar te kuće bio povučen i najvjerojatnije živio sam. Prošlog mjeseca Warner je vlasništvo nad kućom prenio na jednu ženu koja živi u Los Angelesu, prenosi ABC News.

image
Policija u kući u Antiochu, predgrađu Nashvillea, u kojoj je živio Anthony Quinn Warner, vlasnik kampera koji je eksplodirao
Terry Wyatt/Getty Images/AFP

500 dojava

Prije nego što su istražitelji stupili na scenu, prvo su pirotehničari pretražili kuću kako bi utvrdili da nema eksploziva ni drugih opasnosti za ljude.

Radimo na više frontova, objavio je specijalni agent FBI-ja Douglas Korneski na konferenciji za novinare u subotu, prije nego što se sumnja suzila na verziju o samoubojstvu. Nema indicija o drugim "prijetnjama eksplozivom", niti su pronašli nove eksplozivne naprave tijekom pretrage, rekao je Korneski. Među ostalim, istražitelji su ispitivali je li eksplozija možda povezana sa AT&T-om, ispred čije zgrade je vozilo bomba bilo parkirano. Od misteriozne eksplozije u petak ujutro policija je dobila gotovo više od 500 dojava. Nastavljamo slijediti svaki trag koji imamo, rekao je državni odvjetnik Don Cochran.

Eksplozija je bila toliko jaka da je zatresla građevine stotine metara daleko i izbila stakla na brojnim zgradama. Oštećene su prostorije najmanje 41 tvrtke. To je ulica puna starih zgrada, u starom centru Nashvillea, pa je pitanje kad će stanarima biti dopušten povratak.

image
Terry Wyatt/Getty Images/AFP

Šteta je šokantna i pravo je čudo da nitko od stanovnika nije poginuo, izjavio je guverner Tennesseeja Bill Lee. Policija je ispraznila čitavo područje i zabranila povratak stanarima dok se ne utvrdi da su zgrade preživjele eksplozivni udar bez težih posljedica i da su i dalje sigurne za boravak ljudi. Tri osobe su hospitalizirane zbog ozljeda, eksplozija je srušila na tlo jednog policajca, ali ni jedan nije zadobio teže fizičke ozljede. Nashville slavi šestoricu policajaca koji su spasili mnoge.

Paranoja zbog - 5G tehnologije!?

Čovjek koji je od početka bio u fokusu istrage FBI-ja zove se Anthony Quinn Warner, doznaje NBC News. Sumnja se da je upravo taj 63-godišnji ekspert za računala počinio samoubojstvo u kamperu, a kao razlog za takav čin navodi se - paranoja zbog 5G tehnologije.

Zanimljivo je da je Warner prošli mjesec prepisao kuću vrijednu 160.000 dolara 29-godšnjakinji iz Los Angelesa, Michelle Swing. Swing nije htjela previše pričati o velikom poklonu, samo je rekla da se sve dogodilo 'bez njezina znanja'...

Žustri lov

Misteriozna eksplozija u Nashvilleu pokrenula je masovni policijski odgovor. Na istrazi tog incidenta trenutačno radi oko 250 pripadnika FBI-ja iz najmanje sedam područnih ureda. Među njima su i posebni agenti, analitičari i drugi stručnjaci koji provode ispitivanja, prikupljaju dokaze i koordiniraju istragu s drugim partnerskim agencijama, kao što je ured za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive te s državnim i lokalnim istražiteljima.

Detaljno se češlja i poprište zločina koje je - najblaže rečeno - golemo. Istražitelji prikupljaju dokaze ne samo na cesti, nego i na krovovima zgrada, kao i lokacijama koje su od samog mjesta eksplozije udaljene nekoliko ulica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:48