ZA MANJE SIROMAŠTVA

Kolumbijci izašli na ulice kako bi podržali socijalne i ekonomske reforme predsjednika ljevičara

Ono što predsjednik Petro radi čini mi se dobrim, potrebna nam je promjena, rekla je prodavačica

Pristaše predsjednika Gustava Petra

 Juan Barreto/Afp

Kolumbijci su u utorak izašli na ulice diljem velikih gradova u zemlji kako bi podržali ekonomske i socijalne reforme koje je predložio predsjednik Gustavo Petro u sklopu napora za smanjenje siromaštva, isključenosti i nejednakosti u toj južnoameričkoj zemlji.

Skupovi na koje je pozvao ljevičar Petro održani su dan nakon što je Kongresu predstavio reformu zdravstva koja nastoji brzo spriječiti i liječiti bolesti, povećati pristup, povećati plaće u zdravstvenom sektoru i boriti se protiv korupcije eliminacijom posrednika u plaćanju.

Petro je ponovio planove za predstavljanje reformi rada i mirovina. Predsjednik također želi potaknuti programe koji jamče slobodan pristup sveučilišnom obrazovanju za studente koji nemaju novca da ga plate, istovremeno pružajući subvencije siromašnim obiteljima i siromašnim starijim osobama.

"Ono što imamo su tri reforme, koje žele zajamčiti univerzalna prava ljudi na rad, zdravstvo i mirovine", rekao je Petro, govoreći na skupu.

image

Gustavo Petro s obitelji

Juan Barreto/Afp

Pristaše su marširali diljem zemlje kako bi signalizirali Kongresu i Ustavnom sudu da predložene reforme imaju široku podršku.

"Ono što predsjednik Petro radi čini mi se dobrim, potrebna nam je promjena, kako bi siromašni imali pristup zdravstvu, obrazovanju, pristojnom stanovanju", rekla je ulična prodavačica Maria Isabel Cubillos (43) za Reuters u glavnom gradu Bogoti.

Dok je Petro izgradio široku koaliciju u Kongresu uz potporu stranaka ljevice, centra i desnice, što mu je pomoglo progurati poreznu reformu krajem prošle godine, projekti poput zdravstvene reforme uzrokovali su lomove i u tom savezu, pa čak i unutar vlade .

Zakone koje odobri Kongres mora ispitati Ustavni sud kako bi ocijenio njihovu zakonitost.

Marševi su protekli bez incidenata i mirno, priopćili su kolumbijska vlada i nacionalna policija.

Kolumbijska oporba pozvala je u srijedu na marševe i skupove u gradovima širom Kolumbije kako bi odbacili Petrove reforme, tvrdeći da prijete gospodarskoj stabilnosti zemlje i riskiraju gurnuti je u još veće siromaštvo.

image

Pristaše predsjednika Gustava Petra

Juan Barreto/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:43