OTKUPNINA 200 MILIJUNA

KOGA SU DŽIHADISTI OTELI? Jedan od talaca je umislio da je vojnik, a prije odlaska u Siriju pokušao si je odsjeći penis

 AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA / AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA

Jedan je samoproglašeni vojni konzultant koji je započeo nov život u zoni konflikta nakon što je njegova supruga preminula od karcinoma. Drugi je novinar koji je riskirao sve kako bi javnosti prikazao sve strahote rata u Siriji.

Japanci Kenji Goto Jogo i Haruna Yukawa pojavili su se u posljednjem propagandnom videu Islamske države u kojem ta teroristička skupina upozorava kako će biti smaknuti ukoliko im njihova vlada ne isplati 200 milijuna dolara.

Video je objavljen dva dana nakon što je japanski premijer Shinzo Abe istu svotu uplatio državama koje se bore protiv Islamske države.

Yukawa je 42-godišnji udovac koji u svom 'životopisu' ima već zapisan pokušaj samoubojstva i samoozljeđivanja do čega je došlo kada je njegov biznis s vojnom opremom propao, a žena mu umrla.

Tada je otputovao u Irak, a potom i u Siriju prošle godine i kazao svojim prijateljima i obitelji da je to posljednja šansa da si promijeni život.

Čak je razmišljao i o tome da si odreže genitalije zbog svih pogrešaka koje je učinio u životu, te je kazao da će 'živjeti kao žena i sve ostalo ostaviti sudbini'.

Na njegovom Facebook profilu nalaze se fotografije iz Iraka i Sirije, na njegovom blogu piše: - Nadam se da ću moći snimiti neke scene iduće borbe.

Foto: Facebook

Na jednoj snimci vidi se kako ispaljuje vatru iz kalašnjikova, a u opisu stoji: 'Sirijski rat u Alepu 2014.'

U Japanu je javnost uzburkala snimka objavljena prošlog kolovoza u kojem je Yukawa prikazan kako ga oštro ispituju njegovi otmičari.

Njegov otac Shoichi Yukawa odbio je komentirati. Samo je kazao kako je pod dojmom nove snimke koju je objavila Islamska država.

Kenji Goto Jogo je pak slobodni novinar 1967. koji je osnovao produkcijsku kuću Independent Press u Tokiju 1996. godine te prosljeđivao dokumentarce s Bliskog istoka japanskim televizijskim mrežama.

Obitelj je s Yukawom izgubila svaki kontakt prošlog listopada nakon što im je kazao da se namjerava vratiti u Japan.

Posljednja snimka na njegovom Twitter profilu prikazuje ga ispred sirijskog Kobanea koji je pod opsadom ISIS-ovih boraca već mjesecima.

Početkom studenog njegova supruga primila je e-mail u kojem teroristi zahtijevaju milijardu jena u zamjenu za zatvorenika.

U posljednjem videu, militanti su zahtjev preusmjerili prema japanskom premijeru Shinzou Abeu, koji je trenutno u šestodnevnom posjetu Bliskom istoku.

Džihadist odjeven u crno držeći nož pod vratovima dvojice Japanaca je zaprijetio: 'Iako si daleko od Islamske države, odlučio si dobrovoljno podržati ovu križarsku vojnu. Ponosno si donirao 100 milijuna dolara za ubojstvo naših žena i djece - za uništenje domova muslimana. I u pokušaju da se zaustavi širenje Islamske države, donirao si još 100 milijuna dolara kako bi mudžahedini trenirali protiv mudžahedina - kazao je džihadist, a potom obećao da će životi dvojice Japanaca koštati upravo toliko - svaki po 100 milijuna dolara.

- Japanskoj javnosti poručujem: vaša je vlada donijela suludu odluku da doniraju 200 milijuna dolara za borbu protiv Islamske države, sada imate 72 sata da ih uvjerite da donesu mudru odluku i plate 200 milijuna dolara kako bi spasili živote svojih građana. U suprotnom, ovi noževi postat će vaša noćna mora - zaprijetio je.

Premijer Abe kazao je kako se Japan neće pokoriti terorizmu i obećao da će pomoći.

- Naređujem da ih se ne ozlijedi i da ih odmah pustite. Međunarodna zajednica se neće popustiti terorizmu i moramo biti u tome ujedinjeni - kazao je Abe na konferenciji u Jeruzalemu.

U posljednjoj video snimci Islamska država po prvi put je javno i specifično zatražila novac u zamjenu za taoce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:30