REZERVACIJE PRISTIŽU

Kod nas sezona gotova, a kod njih navala i dalje nezapamćena: ‘Već kujemo planove za Novu godinu‘

Koronakriza je učinila svoje, u slučaju Neuma u pozitivnom smislu, a najviše za to mogu zahvaliti - Hrvatskoj
 Denis Jerković/Cropix

Za razliku od dalmatinske obale, gdje je istekom kolovoza završila i ovogodišnja "korona“ turistička sezona, u Neumu, jedinom BiH gradiću na moru, i dalje ima turista. Istina, plaže nisu pune kao u špici sezone, ali neumski iznajmljivači, hotelijeri i ugostitelji zadovoljno trljaju ruke, jer su neumske plaže ovog ljeta bile otkriće za brojne goste uglavnom iz BiH i Srbije, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što je Hrvatska zatvorila granice za državljane trećih zemalja, među kojima su i građani BIH i Srbije, svi putovi vodili su prema Neumu. Istina, izostali su gosti iz Češke, Slovačke i Poljske, ali se sve na kraju kompenziralo domaćih gostima pa je na tamošnjim plažama vrvilo kao u mravinjaku.

Neum je tijekom pandemije koronavirusa doživio nagli procvat, gotovo preko noći postao je turistička meka u kojoj se tražilo mjesto više, kako u hotelskom, tako i privatnom smještaju.

Većina gostiju, koja se odmarala na neumskim plažama do ove godine nisu znali ni gdje se nalazi Neum. Ali koronakriza je učinila svoje, u slučaju Neuma u pozitivnom smislu, pa tamošnji turistički djelatnici očekuju uspješan i deveti mjesec u kojem kapacitete popunjavaju gosti iz BiH i Srbije.

- Jako smo zadovoljni ovogodišnjom turističkom sezonom! Popunjenost je do sada bila 100 posto, rezervacije za rujan i listopad idu polako i najviše ovise od vremenskih uvjeta - kazala je Džejna Hujdur, iznajmljivačica apartmana u Neumu.

S njom se slažu i ostali iznajmljivači soba i apartmana u Neumu, koji do kraja lipnja nisu mogli ni sanjati da će im svi kapaciteti za iznajmljivanje biti popunjeni.

Imajući na umu sve probleme koje je pandemija koronavirusa prouzročila većim turističkim odredištima, turistički radnici u jedinom BIH gradu na moru itekako mogu biti zadovoljni. Hoteli će, kako doznajemo, biti otvoreni do kraja rujna, a u slučaju povoljnije epidemiološke slike mogli bi se otvoriti i za novogodišnje blagdane.

image
Denis Jerković/Cropix

Neumski turistički djelatnici sa kojima smo razgovarali ističu da je predsezona bila loša, pa se turistički "bum“ tijekom srpnja i kolovoza morao kompenzirati lošim svibnjem i lipnjem. Dodatni problem im je što je potpuno obustavljen kongresni turizam, koji je do sada činio većinu turističkog prometa u posezoni. Ipak, kada se sve zbroji i oduzme - nisu nezadovoljni.

Ako bablje ljeto potraje, neumske plaže biti će popunjene tijekom rujna - nadaju se tamošnji ugostitelji. Ističu da nisu ostvarili nikakve rekorde, ali da nisu ni u velikom minusu u odnosu na prošlogodišnju turističku sezonu.

Predsjednik udruženja turističkih radnika Neuma Davor Krešić ističe da je ovogodišnja sezona u Neumu nadmašila očekivanja. Turistički rezultati se kreću na razini polovine prošlogodišnjih što je i više nego dobro kada se u obzir uzme koronakriza - kaže Krešić, koji je zadovoljan popunjenošću hotela u rujnu u kojima prevladavaju gosti iz BiH i Srbije.

- Nažalost, zbog korone otkazani su nam kongresi pa tako u listopadu će hoteli najvjerojatnije zatvoriti svoja vrata.
Generalno gledano, ovogodišnjom sezonom u Neumu su zadovoljni svi, hotelijeri, privatni iznajmljivači, a uspješne su bile i sezonske djelatnosti jer su se gosti iz BIH i Srbije pokazali kao dobri potrošači - pojašnjava Krešić.

image
Denis Jerković/Cropix

Dodatni poticaj razvoju neumskog turizma je izgradnja moderne prometnice Stolac-Neum, koja bi, kako se očekuje, trebala biti puštena u promet na proljeće iduće godine. Tada će ovaj jedini BiH grad na moru biti povezan sa zaleđem te dolasci i odlasci turista neće biti vezani uz situaciju na graničnim prijelazima.

Korona je neumskom turizmu učinila veliku uslugu, a ključnu ulogu je odigrala Republika Hrvatska zatvaranjem svojih granica. Zanimljivo da u Neum po prvi put nakon rata stižu gosti iz Srbije, koji nisu mogli ići na ljetovanje u Grčku. Stoga su Grčke plaže zamijenili onim neumskima. Tamošnji ugostitelji se nadaju da će se turisti iz Srbije vratiti i dogodine. Neki su već i napravili rezervacije za iduću sezonu, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:30