IRANSKI PREDSJEDNIK

‘Kod nas postoji sloboda izražavanja, ali činovi kaosa su neprihvatljivi. Zapad je licemjeran‘

Raisi je rekao da će smrt mlade žene biti ‘istražena‘, ali je osudio licemjerje zapadnih sila

Ebrahim Raisi

 Anna Moneymaker/Afp

Iran ima slobodu izražavanja, ali prosvjedi koji se sada odvijaju neprihvatljivi su "činovi kaosa", rekao je u četvrtak iranski predsjednik Ebrahim Raisi, dodajući da je naredio istragu o smrti mlade žene koja je potaknula krvave prosvjede.

"Pitanja prava moraju se razmatrati u cijelom svijetu s jedinstvenim standardom", rekao je Raisi na konferenciji za novinare na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

"U Iranu postoji sloboda izražavanja... ali činovi kaosa su neprihvatljivi."

Raisi je rekao da će smrt mlade žene biti "istražena", ali je osudio licemjerje zapadnih sila.

"Budite uvjereni, istraga će sigurno biti otvorena", rekao je novinarima i istaknuo da se u izvješću medicinskog vještaka ne spominje policijsko zlostavljanje.

Dvadesetdvogodišnja Mahsa Amini umrla je u pritvoru nakon što ju je prošli tjedan uhitila ćudoredna policija jer navodno nije poštivala pravilo o nošenju hidžaba. Svjedoci tvrde da ju je policija odvela u vozilo i tukla.

Prosvjednici u Teheranu i drugim iranskim gradovima su ranije u četvrtak zapalili policijske stanice i vozila, a prosvjedi ne pokazuju znakove posustajanja. U petak su pak najavljeni skupovi podrške konzervativnim iranskim vlastima, prenose tamošnji mediji.

Prosvjedi zbog smrti Amini najveći su u Iranu od 2019. Najviše ih je na kurdskom sjeverozapadu države, no proširili su se na prijestolnicu i na najmanje 50 gradova diljem zemlje.

Najmanje 31 civil ubijen je od početka prosvjeda u Iranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 09:40