ŠTO SMJERA PEKING?

Ključeve rata u rukama drži kineski predsjednik, njemački medij: ‘Xi više neće stajati po strani‘

Kako izaći iz rata, a da paranoik u svom moskovskom bunkeru ne gurne svijet u nuklearni rat bez granica?

Vladimir Putin i Xi Jinping

 AFP

Nepobitno je da je ruski predsjednik Vladimir Putin pogriješio u gotovo svemu invazijom na Ukrajinu.

Okupacija cijele Ukrajine bila bi izuzetno skupa. Prema stručnjacima NATO-a, Rusiji bi za to trebalo najmanje 600.000 vojnika, tri puta više nego što su ih poslali. Žrtve bi bile velike, a mogao bi se očekivati ​​dugotrajan otpor.

Zato se Putin suzdržava od prave invazije, ali ne odustaje od napada dok se ne ispune njegovi zahtjevi: priznavanje Krima i tzv. Narodne Republike Doneck i Luhansk, odricanje Ukrajine od članstva u NATO-u.

Vladimir Putin se ne smije izvući nekažnjeno nakon svih počinjenih zločina, inače bi ovo bio početak mnogih ratova, upozorava njemački Tagespost. Ali kako izaći iz rata, a da paranoik u svom moskovskom bunkeru ne gurne svijet u nuklearni rat bez granica?

Najjednostavnija i najčasnija opcija za Rusiju bila bi promjena vlasti u Kremlju. Dakle, trebao bi neki visokopozicionirani čovjek iz struktura moći ruske tajne službe FSB ili neki od generala ući u Putinov ured i preuzeti uzde u svoje ruke, a Putina staviti u ruski pritvor.

Vjerojatniji scenarij je da kineski predsjednik Xi Jinping više neće stajati po strani i mirno gledati kako se Putinovim ratom sve više zakidaju kineski globalni trgovinski i gospodarski interesi. Pekingu za njihov ambiciozni "Novi put svile" nužan je mir u Europi, upozorava njemački list, jer se kineska globalna ekspanzija temelji na agresivnom vanjskotrgovinskom kapitalizmu, u kombinaciji s totalitarnim društvom kod kuće.

Sve je to sada narušeno Putinovim iracionalnim ratom. Zato bi Xi Jinping mogao podići slušalicu i ući u igru ​​kao posrednik. Jer činjenica je da samo predsjednik Kine ima tu snagu i moć da natjera na ustupke Rusiju i Ukrajinu i iznudi kompromis. Samo Kina ima težinu da bude jamac takvog mira.

Ovaj rat ni pod kojim uvjetima ne smije završiti ukrajinskom kapitulacijom ili prestravljenim Zapadom koji se pomirio s Rusijom koja guta komade Ukrajine. Time bi pakt Hitler-Staljin ponovo postao uzor za djelovanje, 83 godine nakon potpisivanja: postalo bi legalno i prihvatljivo da najbrutalniji i najbeskrupulozniji, najnasilniji agresor dobije željeni plijen.

To bi bio kraj civilizacijske avanture koja se oblikovala prema načelima Ujedinjenih naroda i međunarodnog kaznenog prava. Bio bi to početak niza ratova i invazija diljem svijeta, upozorava teolog i novinar Stephan Baier za Tagespost. Zato je važno da svi shvate da je Vladimir Putin zločinac i da se ne smije izvući nekažnjeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:35