POD STROGIM NADZOROM

Klizačica Katarina Witt opisala kako su je špijunirali: Stasi me pratio od 8. godine i mjerio koliko dugo vodim ljubav

Katarina Witt britanskim je medijima otkrila detalje dosjea koji je tajna služba vodila o njoj

ZAGREB - Legendarna njemačka klizačica Kattarina Witt iznijela je za Mail On Sunday najšokantnije detalje iz doseja istočnonjemačke obavještajne službe Stasi, koji je pročitala nakon propasti DDR-a.

Poznata klizačica, koja je nekad bila optužena da je surađivala s tom službom i za novac odavala informacije o svojim prijateljima, sada je odlučila definitvno skinuti ljagu sa svog imena i opisati sadržaj Stasijeva dosjea o sebi koji je, kao i svaki drugi građanin bivšeg DDR-a, mogla pročitati i koji joj je svojedobno poslužio kao dokaz da nije špijunirala.

Od osme godine

“Jedno od najvećih iznenađenja bilo je kada sam shvatila koliko je rano počeo nadzor nad mojim životom”, ustvrdila je Witt i napisala da jedan od početnih pasusa u Stasijevu “stara je osam godina i jako je nadarena”.

“Još jedno iznenađenje bilo je kada sam uvidjela kakve su sve gluposti bilježili. Jednom su napisali da sam toliko brzo vozila automobil da se mojim suputnicima vrtjelo u glavi kada su izašli. Zašto je to bilo važno”, pita Witt, koja dodaje i da je u dosjeu pročitala puno izmišljotina.

“Napisali su da sam od 20.00 do 20.07 sati vodila ljubav u hotelskoj sobi. To je glupost. Susrela sam prijatelja i sjedili smo u sobi i razgovarali. U jednom smo trenutku nekoliko minuta šutjeli i to je bilo to.”

Uništili joj vezu

Čitajući dosje, Witt je otkrila da su komunističke vlasti intervenirale i u njezinu vezu s dečkom, za kojeg su smatrali da nije dobar izbor za nju. On je, naprosto, bio rock-glazbenik i živio malo raskalšenije, a vlasti su odlučile da to nije dobro za nadarenu sportašicu koja je trebala osvojiti hrpu medalja.

“Kada je došao trenutak da počne služiti obavezni vojni rok, poslali su ga najdalje što su mogli, tako da mi je trebalo tri dana da dođem do njega i da provedemo vikend zajedno. Veza je propala, a ja sam bila uništena”, napisala je Witt i dodala da ju je to otkriće šokiralo.

Šok pa sreća

Klizačica navodi kako je svjesna da ljudi koji su je špijunirali nisu imali ništa osobno protiv nje te da su bili pod pritiskom moguće kazne, a unatoč šokovima koje je doživjela čitajući dosje, bila je sretna zbog dvije stvari.

“Prvo, imala sam u rukama dokaz da nisam radila za Stasi. Drugo, bila sam presretna kad sam shvatila da nitko iz moje obitelji ili od mojih prijatelja nije bio doušnik tajne službe”, zaključila je bivša klizačica, danas medijska zvijezda i trenutno članica žirija britanskog izdanja emisije “Dancing On Ice”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:58