MISTERIJ

KIT TAJNI AGENT ZAPRAVO JE SAMO PLOD BUJNE HLADNORATOVSKE MAŠTE? 'Beluga možda nije špijun nego terapijski kit za liječenje djece'

Vidio sam takvog kita u centru u Murmansku, možda on nije taj, ali se tako ponašao, kaže Vikeby

Umiljati bijeli kit (beluga) koji je s kamerom GoPro i ruskim natpisom na remenu oko trupa (“Oprema Sankt Peterburga”) doplovio u akvatorij kod otoka Ingøya u komuni Finnmark na krajnjem sjeveru Norveške u Sjevernom ledenom moru i dalje izaziva interes.

Obavijen je misterijem jer se još ne zna odakle je doplivao i imaju li nagađanja da je riječ o ruskom špijunu bilo kakvo uporište ili je sve samo bujna hladnoratovska mašta. No, kako god bilo, pitoma, razdragana i vesela beluge se ne da iz norveških voda, jer je je tu lijepo - ima hrane i pažnje. Rusi negiraju da se radi o njihovu “ špijunu” (ministarstvo obrane Rusije demantira bilo kakvu povezanost s pitomim kitom), a vezu s njim odbacuju i razne znanstvene institucije u Rusiji koje se bave morem i eksperimentima sa životinjama.

Kažu kako oni s kitovima ne rade već godinama. Norvežani su se već navikli na njega i nazvali su ga Hvaldimir - kombinaciju norveške riječi “hval” (kit) i ruskog imena Vladimir, kako se, uostalom zove i ruski predsjednik Putin.

No moguće je da se on zapravo zove Semjon! Naime, pomutnju je unio bivši norveški konzul u Murmansku Morten Vikeby, koji je u belugi prepoznao terapijskog kita Semjona iz Murmanska koji je uveseljavao djecu, a ne prepredenog obavještajca. Vikeby je svoja saznanja podijelio s čitaocima mjesnog ribičkog lista Fiskeribladet. Kaže da je vidio takvog prije deset godina u ronilačkom centru u ruskom gradu Murmansku, sjedištu njihove Sjeverne flote.

- Možda to nije baš Semjon, ali moguće da je kit iz tog centra. On se jednako tako ponašao - kaže bivši norveški diplomat koji je napomenuo kako Hvaldimira/Semjona treba zaštititi. No, kada su Norvežani upitali spomenuti centar u Murmansku je li to njihov Semjon, dobili su odgovor da nemaju pojma te da su sve svoje kitove i delfine prodali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:18