NESTAO XI JINPING

Kinu tresu glasine: Budući predsjednik preživio atentat!

Tražilice u Kini blokiraj pretrage weba za ime Xi Jinping i pojam ‘ozljeda leđa’
In this photo taken Sept. 1, 2012 and released by China's Xinhua News Agency, Chinese Vice President Xi Jinping addresses the opening ceremony of the autumn semester of the Party School of the Communist Party of China in Beijing. Chinese micro-bloggers and overseas websites have come up with all kinds of creative speculation as to why President-in-waiting Xi has gone unseen for more than a week. (AP Photo/Xinhua, Li Tao) NO SALES
 AP / Xinhua News Agency

Bizarne stvari zbivale su se u Pekingu ovaj tjedan: strani su novinari u ponedjeljak pozvani na fototermin na početku sastanka Xi Jinpinga i danske premijerke Helle Thorning-Schmidt, da bi im, kada su došli, bilo rečeno da sastanak uopće nije bio planiran i da će se s danskom lidericom sresti drugi kineski dužnosnici.

Bio je to četvrti važan sastanak koji je Xi propustio. Prvo se prošlu srijedu nije pojavio na susretu s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, a potom i sa singapurskim premijerom Leejem Hsienom Loongom, a onda je u petak propustio važan sastanak Komunističke partije.

Posljednji put u javnosti je viđen 1. rujna, što je unutar Kine i u inozemstvu potaknulo najrazličitije spekulacije. Nagađalo se da su u komunističkom vodstvu pred najavljenu smjenu generacija u listopadu počele borbe za vlast, zatim da je imao lagani srčani udar, ozlijedio se na plivanju, golfu ili nogometu, pa čak i da je ozlijeđen u automobilskoj nesreći koju je namjestio vojni časnik u pokušaju da ga rani ili ubije iz osvete. Bujica glasina razlila se i internetom pa je u utorak na kineskim društvenim mrežama bilo nemoguće pretraživati Xijevo ime, ali i izraze “potpredsjednik”, “krunski princ” ili “ozljeda leđa”.

Službeno, vlada nema što reći. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak je rekao da “nema informacija” i da je “svima rekao sve”. U utorak je pak na pitanja o tome je li Xi uopće živ novinarima poručio da se “nada da mogu postavljati ozbiljnija pitanja”. Danska premijerka za Reuters je rekla da sastanka u ponedjeljak uistinu nije trebalo biti, no diplomatski izvori tvrde da su planovi definitivno postojali, ali da su tijekom vikenda otkazani. Izvor blizak vodstvu u Pekingu za Reuters rekao je da se Xi oporavlja od ozljede leđa koju je zadobio na plivanju.

- On nije dobro, ali to nije velik problem - rekao je drugi izvor. Xi je na partijskom kongresu prije pet godina izabran za budućeg kineskog predsjednika, predsjednika Komunističke partije i predsjednika Središnje vojne komisije, i te bi funkcije od aktualnog predsjednika Hua Jinataa trebao preuzeti na 18. kongresu KP-a u drugoj polovici listopada.

No kada će se točno kongres održati još nije objavljeno, što je povećalo glasine o tome da možda neka mjesta u Stalnom komitetu Politbiroa još nisu dogovorena. Zbog dobnih ograničenja i ograničenja na broj mandata, sedam od devet članova tog najvišeg tijela Partije ove godine odlazi u mirovinu, no glatku smjenu generacija već su zakomplicirali skandali u kojima su dvojica potencijalnih kandidata ispala iz igre.

Afere kineskog vrha: Ferrari s golim djevojkama i trovačica

Spekulacije o teorijama zavjere i zakulisnim igrama u slučaju Xija nisu tako iznenađujuće kada se uzmu u obzir ovogodišnji skandali u Partiji. Prvo je Bo Xilai, popularni borac protiv korupcije iz pokrajine Liaoning, smijenjen nakon što mu je supruga optužena za ubojstvo britanskog biznismena, a njegov šef policije za zataškavanje ubojstava i drugog kriminala. Potom je neočekivano degradiran i blizak suradnik aktualnog predsjednika Ling Jihua, nakon što mu je vozeći Ferrari sin poginuo, a dvije su djevojke ozbiljno ozlijeđene. To je izazvalo kritike zbog ekstravagantnog životnog stila nekih članova Partije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 15:05