TVRDE IZVORI

Kinezi zainteresirani za udio u saudijskom naftnom divu Aramco: ‘Razgovara se o tome...‘

Princ Mohammed bin Salman potvrdio je informacije o prodaji udjela, ne otkrivajući daljnje pojedinosti
 Fayez Nureldine/AFP

Veliki kineski investitori pregovaraju o kupnji udjela u Saudi Aramcu, izjavilo je nekoliko izvora, a saudijski prijestolonasljednik Mohammad bin Salman istaknuo je da Rijad jača odnose s Kinom, Indijom i Rusijom.

Saudijska Arabija razgovara o prodaji 1-postotnog udjela Aramca velikoj svjetskoj energetskoj kompaniji, a mogla bi međunarodnim investitorima prodati i još dionica u sljedećih godinu dvije, rekao je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman u televizijskoj izjavi u utorak.

Među potencijalnim je ulagačima i kineski stabilizacijski fond China Investment Corporation (CIC), rekla su dva izvora.

Aramco je razgovarao s CIC-om i s kineskim naftnim kompanijama, rekao je jedan od izvora bliskih CIC-u.

Kineski fond nije komentirao tu informaciju, a kineske naftne tvrtke nisu je željele odmah komentirati.

"Razgovara se o tome da vodeća globalna energetska kompanija kupi jedan posto udjela u važnom poslu koji bi povećao prihode Aramca u ... jednoj velikoj zemlji", rekao je princ Mohammed bin Salman, ne otkrivajući daljnje pojedinosti.

Udio od jedan posto vrijedio bi oko 19 milijardi dolara, prema trenutnoj tržišnoj kapitalizaciji Aramca.

"Razgovara se i s drugim tvrtkama o različitim udjelima, a dio Aramcovih dionica mogao bi se prenijeti i u (saudijski) fond za javna ulaganja, a dio bi mogao biti uvršten... na saudijskoj burzi", rekao je princ Mohammed u televizijskom intervjuu povodom pete godišnjice Vizije 2030.

Rekao je da Rijad jača odnose s Kinom, Indijom i Rusijom, iako su Sjedinjene Države i dalje strateški partner, unatoč razlikama u mišljenju o nekim pitanjima kada je u pitanju kabinet predsjednika Joea Bidena, koji je zauzeo oštriji stav prema Saudijskoj Arabiji.

"Kina je rekla da joj je Saudijska Arabija strateški partner, Indija je rekla da joj je Saudijska Arabija strateški partner, a i Rusija kaže da joj je Saudijska Arabija strateški partner", rekao je princ.

Aramco je s kineskim ulagačima u kontaktu nekoliko godina, a CIC je najvjerojatniji investitor, rekao je drugi izvor iz državnog investicijskog fonda.

"Točno je da saudijsko kraljevstvo ima bliske odnose s Kinom. Glavni dioničar odlučit će što će napraviti sa svojim dionicama", rekao je treći izvor blisko upoznat sa situacijom u Aramcu.

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, zadržala je u ožujku poziciju najvećeg kineskog dobavljača sirove nafte sedmi mjesec zaredom, napominje Reuters.

Drugi izvor rekao je da je Aramco prije pandemije covida 19 obilazio Kinu u potrazi za ulagačima, razgovarajući sa svim velikim državnim ulagačima s kapitalom u inozemstvu, ali malo je njih bilo zainteresirano.

Kontaktirali su navodno i CIC i kineski Fond za put svile.

Krajem 2019. Saudi Aramco uvrstio je dionice u kotaciju saudijske burze, prikupivši 25,6 milijardi dolara kapitala. Naknadno su prodali još dionica, potaknuti snažnom potražnjom, povećavši prikupljeni iznos na 29,4 milijarde dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:30