EMBARGO

Kinezi uvode ‘mjere‘ protiv videoigara, režim ih smatra ‘duhovnim opijumom‘, djeca će ih smjeti igrati 3 sata tjedno

Državni mediji nazivaju videoigre "duhovnim opijumom", a Vlada očekuje pomoć kompanija kako bi se nova uredba lakše provodila
Igranje igara, ilustracija
 Marko Todorov/Cropix

Kineski regulatori videoigara namjeraju još jače stati na kraj sve većem problemu društva, a to je, kako kažu, pretjerano online igranje videoigara u maloljetničkoj dobi, piše BBC.

Kineska Nacionalna uprava za novinarstvo i izdavaštvo rekla je državnoj agenciji Xinhua kako će biti dozvoljeno igrati videoigre u rasponu od sat vremena, od 20 do 21 sat petkom, vikendom te blagdanima. Ranija pravila dozvoljavala su mrežno igranje od 90 minuta radnim danom, a tri sata za vrijeme blagdana.

Državni mediji nazivaju videoigre "duhovnim opijumom", a vlasti u Pekingu očekuju pomoć gamerskih kompanija kako bi se igranje igara lakše reguliralo. Mjesec dana prije objave ovih restrikcija, državni list Economic Information Daily objavio je kako je sve veći broj tinejdžera ovisan o online igricama te da to ima negativan učinak na njih, što je prouzročilo poveći pad vrijednosti nekih od najvećih kineskih gamerskih kompanija.

Kineski tehnološki gigant Tencent je u srpnju najavio kako će u svoj sustav dodati facijalno prepoznavanje kako bi spriječio djecu da igraju igrice u razdoblju od 22 navečer do 8 ujutro, mada su, kako neki izvori spominju, djeca doskočila ovom problemu koristeći se osobnim iskaznicamasvojih roditelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:27