IZBACIO I OMETAČE

Kinezi se hvale snimkom svog aviona: ‘Pogledajte što mu je napravio‘; Australci: ‘A kako se tek onda ponašate prema neprijateljima?‘

Kineska vojska je emitirala video snimku događaja kao dio propagandnog vojnog dokumentarca

Poseidon P-8 u pratnji borbenog zrakoplova/Ilustracija

 Apfootage/alamy/alamy/profimedia/Apfootage/alamy/alamy/profimedia

Narodnooslobodilačka armija Kine objavila je video snimku incidenta iz 2022. godine koji, kako se čini, prikazuje kako kineski lovac J-16 presreće "neprijateljski" australski izviđački zrakoplov P-8 Poseidon dok je obavljao rutinsku patrolu u međunarodnom zračnom prostoru.

Tijekom bliskog susreta iznad Južnog kineskog mora, zrakoplov kineske vojske letio je blizu zrakoplova Kraljevskih australskih zračnih snaga (RAAF) ispalivši u jednom trenutku infracrvenu baklju za ometanje, prije nego što mu je presjekao put i ispustio oblak mješavine strugotina metala za ometanje, pri čemu su fragmenti aluminija bili usisani u motor P-8, prenosi australski ABC.

Više od dvije godine nakon ovog "opasnog" presretanja - nakon kojeg je Australija izrazila zabrinutost zbog ovog incidenta - kineska vojska je emitirala video snimku događaja kao dio propagandnog vojnog dokumentarca u kojem je pilot J-16 opisao "suočavanje sa snažnim neprijateljem i teškim protivnikom".

Australsko ministarstvo obrane priopćilo je da je primilo na znanje "nepotvrđenu" video snimku i naglasilo da desetljećima poduzimaju aktivnosti nadzora mora u regiji "u skladu s međunarodnim pravom" i da će tako i nastaviti.

Kineski pilot opisao je akciju kako je prišao sa strane australskom zrakoplovu i nagnuo se prema naprijed da ga posada "vidi izravno" te se zatim postupno približavao i tjerao ga dalje "od naše teritorijalne linije", zaključivši na kraju kako ne smije biti straha pri suočavanju s teškim protivnikom te da se "mora pokazati snaga neprijatelju".

Ubrzo nakon incidenta, koji se dogodio 26. svibnja 2022. godine, australski premijer Anthony Albanese osudio je postupke kineske vojske i rekao da je Australija "izrazila zabrinutost u vezi toga putem odgovarajućih kanala".

Podaci o praćenju leta koje je prikupio ABC otkrili su, kako se navodi, da je zrakoplov RAAF-a bio P-8 Poseidon A47-008, koji je poletio iz zračne baze Clark na Filipinima prema međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru.

Glasnogovornik australskih obrambenih snaga odbio je otkriti vjeruje li ministarstvo da je novoobjavljena video snimka autentična, ali je u izjavi naglasio kako "Australija očekuje od svih zemalja da svoju vojsku koriste na profesionalan i siguran način".

‘Ako se ovako ponašaju prema prijateljima...‘

"Obrambene snage su svjesne neprovjerenih objava na društvenim mrežama koje navodno prikazuju borbeni zrakoplov Narodnooslobodilačke armije - lovca zračnih snaga kako presreće pomorski patrolni zrakoplov P-8 Poseidon", stoji u priopćenju. "Australske obrambene snage će nastaviti ostvarivati ​​pravo na slobodu plovidbe i preleta u međunarodnim vodama i zračnom prostoru u skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora", dodaje se.

Ministar obrane ‘u sjeni‘ Andrew Hastie rekao je da, ako je snimka autentična, pokazuje koliko je sreće imala australska osoba da izbjegne ozljede ili moguću smrt tijekom susreta u zraku 2022. godine. "Ovo ponašanje bilo je vrlo opasno, vrlo rizično i moglo je rezultirati katastrofalnim oštećenjem našeg zrakoplova i doista ugroziti živote našeg osoblja", rekao je.

"Ovo nisu postupci prijatelja, ovo nije jezik prijatelja, zapravo, to samo pokazuje australskom narodu zašto imamo deficit povjerenja s Pekingom... Ako se ovako ponašaju prema svojim prijateljima, ne bih volio zamišljati o tome kako se ponašaju prema svojim neprijateljima", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 17:50