PRVI PUT U POVIJESTI

Kinezi poslali svoje vojne avione na japanske i američke

 afp

Prvi put što se zna, Kina je poslala svoje ratno zrakoplovstvo na strane avione. Kineski su avioni u petak uzletjeli u novoj spornoj zoni zračne obrane koju je Kina proglasila iznad istočnog Kineskog mora. Poslani su u kontrolu zbog američkog i japanskog aviona koji je letio kroz taj prostor.

Kinesko ministarstvo obrane potvrdilo je događaj i nakon što je jednostrano proglasila spomenuti zračni prostor svojom sigurnosnom zonom, slanje aviona u pratnju stranih aviona smatra se eskalacijom. Ministarstvo je reklo da kineski avioni od četvrtka patroliraju i prate američke, japanske i južnokorejske avione.

Prema informacijama kineskog ministarstva, dva američka aviona i 10 japanskih među kojima je navodno bilo i borbenih aviona, pravovremeno su upozoreni da ulaze u kineski zračni prostor. Kinesko zrakoplovstvo “pratilo ih je tijekom cijeloga njihova leta, na vrijeme identificiralo avione i njihove tipove” rekao je za China News Service glasnogovornik ministarstva obrane Shen Jinke. Pentagon još nije odgovorio na kineske izjave.

Japanska vlada odbila je potvrditi detalje o bilo kakvim svojim letovima i rekla je samo da nastavlja rutinske zadatke. Južnokorejska novinska agencija Yonhap neposredno prije uzlijetanja kineskih aviona objavila je kako njihovi dužnosnici razmatraju proširenje južnokorejskog zračnog prostora. Parlamentarci u Tajvanu izdali su neobično pripćenje kritizirajući mlaki odgovor Ma Ying-jeuove vlade na kineske najave i tražeći od njega da uloži oštar protest Pekingu.

Ministrica vanjskih poslova Europske unije Catherine Ashton izrazila je zabrinutost da je proširenje kineskog zračnog prostora doprinijelo tenzijama u regiji i rekla da EU poziva sve strane da budu oprezne i suzdržane. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Gang s druge je strane zatražio od EU da situaciju sagelda “objektivno i racionalno” jer “Europske zemlje smiju imati obrambene identifikacijske zračne zone. Zašto ne bi i Kina?”

Kineska zona kontroverzna je jer uključuje i zračni prostor nad japanskim otokom Senkaku i kineskim Diaoyu, oko kojih godinama traje teritorijalni spor, a preklapa se i s japanskom i južnokorejskom obrambenom zonom. Svijet brine i kineska najava da će protiv svakog aviona koji ne posluša njihova naređena primijeniti “hitne obrambene mjere”.

Stručnjaci kažu da kinesko proglašenje ove zračne zone drastično povećava mogućnost incidenta koji bi izazvao veliku krizu u regiji ali da bi se sve moglo smiriti kada bi Kina pojasnila narav svoje zone i načine na koje namjerava postupati s neidentificiranim avionima, posebno onima koji kroz zonu lete u smjeru Kine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 18:55