NEOKOLONIJALNA SILA

KINEZI GRADE NOVI DUBAI U AFRICI? Ulažu desetke milijardi dolara u superluksuzne trgovačke i stambene centre

 CC

Koalicija od oko 100 investitora planira izgraditi ‘kinesku ekonomsku zonu’ punu nebodera i luksuznih stanova. Ova zona trebala bi se nalaziti u Keniji, ali je cilj investicije ‘postići glamur Dubaija’.

Nova ekonomska zona pored Nairobija bi uključivala ‘najmanje 20 nebodera’ i postala bi ‘svjetska shopping destinacija koja bi držala kineske i druge globalne proizvode.’

Naizgled, kako kineski investitori povećavaju ulaganja u Istočnu Afriku, željeli bi izgraditi i samoupravnu pseudo-urbanu enklavu iz koje bi to mogli raditi.

No, paralelno se razvijaju još dva plana izgradnje urbanih središa na sličnoj lokaciji. Jedna od njih, Konza Techno City je investicija vrijedna 14,5 milijardi dolara koja će biti ‘aftička silicijska savana.’ Drugi urbani projekt bio bi Machakos City, u kojem bi se nalazilo desetak nebodera i brojni hektari prigradskih domova. Svi ovi projekti vezani su uz Kenijski razvojni plan ‘Vision 2030,’ no za sada nije jasno bi li sva tri trebala postojati istovremeno, ili se međusobno natječu.

Kina je najveći trgovinski partner Afrike, i često trguje pravima za izgradnju energetske infrastrukture, a zauzvrat doprinosi socijalnim i zdravstvenim programima, zbog čega mnogi optužuju Kinu za neokolonističko ponašanje. Prošle godine, Kenija je potpisala ugovor vrijedan 5 milijardi dolara koji će kineskim tvrtkama omogućiti izgradnju vesta, željeznica i drugih infrastrukturnih projekata unutar te zemlje.

Čemu poseban interes za Keniju? Nakon nekoliko dekada spekulacija, u toj afričkoj zemlji prije dvije godine je konačno otkrivena nafta. Ostaje još mnogo neodgovorenih pitanja, no mnoga od njih trebao bi razriješiti kineski premijer Li Keqiang u svojem posjetu Keniji sljedeći mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:18