ŠTO SE DOGAĐA

Kinezi Bidenu javno pokazuju srednji prst, a u pozadini pripremaju summit koji će promijeniti globalne odnose?!

Peking je upozorio da neće raditi nikakav kompromis kad je riječ o Ujgurima te oko Tajvana, Hong Konga... Istovremeno, iza kulisa najavljuje se ‘reset odnosa‘
Joe Biden i Xi Jinping
 Lan Hongguang/AFP

Nakon nedavne objave geostrateškog plana nove američke administracije Joea Bidena gdje su Rusija i Kina označene kao glavni suparnici i "ometači" američkih interesa u svijetu, nije trebalo dugo čekati odgovor iz Pekinga. Tako je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi poslao poruku Washingtonu da se ne miješa u njihove poslove te da će Kina štititi pak, svoje interese i "nije spremna na ustupke i popuštanje" prema nijednom pitanju ili sporu koji ih tišti i smatraju ga važnim. Wang Yi je rekao da je nedopustivo bilo kakvo miješanje SAD-a u njihove unutarnje stvari, jer se to kosi s odredbama međunarodnog prava, a da Bijela kuća to stalno radi te je upozorio da neće raditi nikakav kompromis kad je riječ o Ujgurima, muslimanskoj manjini u Kini u provinciji Ujguriji, odnosno Xinjiangu, potom oko Tajvana, Hong Konga te spornog otočja Senkaku u Južnokineskom moru, oko kojeg se natežu s Japanom kojem je, također, poručio da ne poduzima nepromišljene korake.

U vezi s tim, Wang Yi je najavio tješnje odnose s Rusijom. Tamošnja agencija Interfax posebno ističe riječi kineskog ministra o tome da će dvije zemlje "graditi model strateškog partnerstva i suradnje" te podržavati jedni druge u ostvarivanju ključnih interesa važnih za jednu od zemalja (doduše ne zna se što će biti ako im se interesi nekad ne poklapaju, kao recimo u odnosima s Indijom s kojom Rusija gaji vrlo bliske i savezničke odnose, a Wang Yi je optužio New Delhi da se koristi "jednostranim provokacijama" koje ne pridonose dobrim odnosima, kao ni rješavanju graničkog i teritorijalnoga spora.

No, Peking ja najavio da će s Moskvom surađivati u obuzdavanju tzv. revolucija boja, kojima se nazivaju prodemokratski prosvjedi i pobune u zemljama koje Rusija i Kina smatraju zonom svog utjecaja. Isto tako, najavio je da će dvije zemlje surađivati na zaštiti i očuvanju svog suvereniteta i nacionalne sigurnosti, što znači da jasno daje do znanja da neće tolerirati da im Bijela kuća "soli pamet" o ljudskim i građanskim pravima u njihovim zemljama.

Zato je Wang Yi istaknuo da osim zajedničke borbe protiv koronavirusa (Kina bi mogla početi proizvoditi rusko cjepivo Sputnjik V), treba zajednička borba i protiv, kao je dodao, "političkog virusa" te napomenuo da su Kina i Rusija "važne karike stabilnosti i mira u svijetu", ali je ponudio i ruku pomirenja i suradnje SAD-u te ponovio da neće trpjeti nikakva dociranja i prijetnje iz Washingtona. Prvi kineski diplomat istaknuo je da su Kina i SAD "dvije najveće i vodeće" ekonomije svijeta te da je konkurencija među njima prirodna i normalna stvar, ali da to ne smije biti smetnja konstruktivnim odnosima koji se temelje na načelima nemiješanja u unutarnje stvari te na uvažavanju nacionalnih interesa.

Zato je istaknuo da je Peking spreman na suradnju s Washingtonom u borbi s koronavirusom i njegovim posljedicama, ne samo zdravstvenim, a spomenuo je i revitalizaciju gospodarstava koja su upravo u pandemiji doživjela veliki pad te ponudio suradnju u vezi s klimatskom problematikom.

Dogovara se sastanak na kojem će resetirati odnose?

Gotovo istovremeno s oštrim izjavama kineskog ministra vanjskih poslova upućenima Sjedinjenim Američkim Državama u uglednom hongkonškom dnevnom listu South China Morning Post (SCMP) pojavila se još uvijek neslužbena informacija kako dvije države pregovaraju o sastanku svojih najviših diplomata na Aljasci na kojem bi pokušali resetirati nestabilne odnose.

Kinesko izaslanstvo vodio bi Yang Jiechi, dužnosnik Komunističke partije zadužen za vanjske poslove koji često preuzima ulogu izaslanika predsjednika Xija Jinpinga. Yangu bi se mogao pridružiti kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, doznaje SCMP od izvora upoznatog s pregovorima dviju država.

Dolazak dvojice dužnosnika od najvećeg povjerenja predsjednika Jinpinga na eventualni sastanak odražavao bi važnost koju Peking pridaje obnovi kinesko-američkih veza.

Ako se potvrdi, sastanak bi se najvjerojatnije održao u najvećem gradu Aljaske - Anchorageu, a to bi bio i prvi službeni sastanak na visokoj razini predstavnika dviju država otkako je Joe Biden postao predsjednik SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:29