ODRŽAT ĆE GOVOR

Kineski predsjednik na dolazi u Italiju, na summitu čelnika G20 sudjelovat će putem videoveze

Xi Jinping nije napustio Kinu od početka 2020. godine, kad je postalo jasno koliki će utjecaj na svijet imati pandemija covid-19
Xi Jinping
 LI XUEREN/XINHUA/Xinhua via AFP

Kineski predsjednik Xi Jinping sudjelovat će na summitu čelnika G20 u Rimu od 30. do 31. listopada putem videoveze, navodi se u petak u obavijesti kineskog ministarstva vanjskih poslova.

U obavijesti stoji kako će Xi održati govor na summitu.

Xi nije napustio Kinu od početka 2020. godine, kad je postalo jasno koliki će utjecaj na svijet imati pandemija covid-19.

Nekoliko drugih čelnika iz bogatih G20 zemalja također neće osobno sudjelovati na summitu, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina te japanskog premijera Fumija Kishidu.

Zemlja domaćin, Italija, ponadala se da će svi svjetski čelnici moći prisustvovati summitu uživo.

Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da će osobno sudjelovati na summitu.

Summit G20, čiji sudionici proizvode 80 posto globalnih emisija ugljika, smatra se važnom odskočnom daskom prije klimatskog summita Ujedinjenih naroda COP26 u Škotskoj, koji počinje u nedjelju.

Kineski predsjednik neće osobno sudjelovati ni na COP26 summitu, što možda ukazuje na to da najveći svjetski proizvođač stakleničkih plinova više nema ustupaka za ponuditi na klimatskom summitu UN-a u Škotskoj, i to nakon tri velika obećanja prošle godine, navode klimatski promatrači.

Summit G20 također za cilj ima naglasiti da bi bogate zemlje trebale izdvojiti 100 milijardi dolara godišnje kako bi pomogle siromašnim zemljama u prilagodbi na klimatske promjene.

Taj je cilj, dogovoren 2009., trebao biti ostvaren 2020. godine, ali nije ispunjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:53