ŽELI SURADNJU

KINESKI MOĆNIK STIŽE U SRBIJU 'Drago mi je što s novcem dolazim na zapad Euroazije'

(FILES) In this file photo taken on November 8, 2012, Chinese leaders (L-R) Li Changchun, Vice Premier Li Keqiang, security chief Zhou Yongkang and former premier Zhu Rongji attend the opening of the 18th Communist Party Congress at the Great Hall of the People in Beijing. China's powerful former security chief Zhou Yongkang has been expelled from the Communist Party and arrested, state media reported on December 5, 2014. AFP PHOTO/GOH CHAI HIN
 GOH CHAI HIN

Kineski premijer Li Keqiang izjavio je da će na Trećem sastanku Kine i 16 zemalja središnje i istočne EUrope biti utvrđene Beogradske smjernice, koje će predložiti izvjestan broj inicijativa u cilju jačanja sveukupne suradnje zemalja sudionica.

"Drago mi je što dolazim u službeni posjet Srbiji i što sudjelujem na sastanku sa 16 šefova vlada zemalja središnje i istočne Europe. Pred polazak na putovanje, koje mi pričinjava veliko zadovoljstvo i ponovno me dovodi na to očaravajuće područje na zapadu Euroazije, osjećam da se vraćam među prijatelje i srodnike, i vjerujem da će mnogo toga biti postignuto tijekom ovog posjeta", istaknuo je Li Keqiang u autorskom tekstu za Tanjug.

U izjavi za Politiku rekao je da smatra kako je zemljama središnje i istočne Europe potrebno dodatno financiranje kako bi se njihova infrastruktura unaprijedila i modernizirala.

'Te zemlje imaju čvrste ekonomske osnove i dovoljno ljudskih resursa i hitno im je potrebno dodatno financiranje. Kina, sa svoje strane, ima čvrst industrijski sektor, adekvatne rezerve strane valute...', izjavio je i srpsko-kineske odnose usporedio s 'ultrabrzim vlakom koji grabi naprijed ispunjen težnjama naša dva naroda za još boljim životom'.

'Izgradili smo kineski most, a u budućnosti ćemo napraviti kinesku cestu i kinesku elektranu, čime će se osigurati neiscrpna snaga za razvoj kinesko-srpskih odnosa', dodao je Keqiang.

Inače, na spomenutom je summitu trebao sudjelovati i hrvatski premijer Zoran Milanović, no zbog slučaja Šešelj svoje je putovanje u Beograd otkazao. U međuvremenu je objavljeno kako će Hrvatsku u Beogradu predstavljati prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:54