PUT KA IZOLACIJI?

Kineski dužnosnici daju naslutiti i da je Putin ozbiljno naljutio Xija: ‘Nije mu rekao istinu‘

Čini se da Kina i Indija pokazuju znakove distanciranja od invazije na Ukrajinu, što bi Putina moglo izolirati na svjetskoj sceni

Narendra Modi, Xi Jinping i Vladimir Putin

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/Profimedia

U nacrtu izjave skupine G20 navodi se da je "većina članica oštro osudila rat u Ukrajini", a dok će većina promatrača pretpostaviti da se uporaba riječi "većina" odnosi na isključivanje ruskih dugogodišnjih saveznika Kine i Indije iz toga, postoje znakovi koji ukazuju da se te dvije velike sile možda počinju distancirati od invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu, javlja Sky News.

Obje su zemlje više puta branile Moskvu, izražavajući zabrinutost zbog sukoba, pa iako nijedna od njih nije otvoreno promijenila taj stav, kineski predsjednik Xi Jinping je, čini se, iznio prikrivenu kritiku ruskih postupaka. Naime, pri obraćanju na summitu G20 na Baliju, kineski čelnik upozorio je protiv korištenja hrane i energije kao oružja, što je komentar koji će se mnogi smatrati upućenim izravno prema Kremlju.

"Moramo se čvrsto suprotstaviti politizaciji, instrumentalizaciji i korištenju problema hrane i energije kao oružja", rekao je Xi.

Do ove poruke došlo je nakon što je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi izjavio kako je Xi rekao američkom predsjedniku Joeu Bidenu na njihovom sinoćnjem sastanku da se "nuklearno oružje ne bi trebalo koristiti i da se nuklearni ratovi ne bi trebali voditi", što je opaska koja se smatra referencom na više puta ponovljene prijetnje Moskve u vezi korištenja nuklearnog oružja u kontekstu rata u Ukrajini.

‘Putin Xiju nije rekao istinu‘

U međuvremenu je Financial Times citirao kineskog dužnosnika koji je implicitno kritizirao ruskog predsjednika jer nije obavijestio Peking o svojem planu za invaziju na Ukrajinu. "Putin Xiju nije rekao istinu", rekao je taj neimenovani dužnosnik.

"Da nam je rekao, ne bismo bili u tako neugodnoj poziciji. Imali smo više od 6000 kineskih državljana koji su živjeli u Ukrajini i neki od njih su umrli tijekom evakuacije, (iako) to ne možemo javno objaviti".

Indijski premijer Narendra Modi u posljednje vrijeme nije osuđivao postupke ​​Rusije, ali nakon što je Putinu u rujnu poručio da "današnje doba nije doba ratovanja", u utorak je izjavio: "Ponovio sam da moramo pronaći način da se vratimo na put primirja i diplomacije u Ukrajini".

Očite suptilne promjene u jeziku koje koriste Peking i Delhi mogle bi signalizirati potencijalno iznimno značajne promjene u geopolitičkoj dinamici oko sukoba u Ukrajini.

Odluka jedne ili obiju zemalja da se otvorenije distanciraju od Moskve predstavljala bi velik problem za Rusiju, ostavljajući je gotovo potpuno izoliranom na svjetskoj sceni i potkopavajući Putinovu već ionako paraliziranu vojnu kampanju, što bi predstavljalo razvoj događaja koji bi pojačao pritisak na ruskog čelnika da potraži diplomatski put prema završetku rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:45