PROSVJEDI PROTIV MJERA

Kineska policija uz pomoć mobitela lovi demonstrante, neki od njih pronašli način kako iz zavarati

U Kini ne možete anonimno kupiti karticu za mobitel, možete ga koristiti samo ako telekomu date ime i kinesku verziju OIB-a

Kineska policija

 Miyuki Yoshioka/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP

Kineske vlasti u potrazi za prosvjednicima protiv vladinih strogih covid restrikcija koriste njihove mobitele, objavio je američki CNN. Na osnovu brojeva koji su zabilježeni u blizini mjesta prosvjeda, policija naziva i privodi prosvjednike u Pekingu.

Prošloga tjedna okupile su se stotine prosvjednika duž rijeke Liangma u Pekingu, prosvjedujući protiv strogih protupandemijskih mjera. Tražili su prekid stalnih obaveznih testiranja na covid i proglašavanja karantene za čitave kvartove nakon samo nekoliko zaraženih. Neki su pozivali na veće političke slobode i prosvjedovali protiv cenzure.

Prosvjed je završio mirno u ponedjeljak rano ujutro, javlja CNN, a neki sudionici skupa nakon toga dobili su poziv od policije.

Jedan prosvjednik rekao je CNN-u da ga je u srijedu nazvao policajac, koji mu je otkrio da je signal njegova mobitela zabilježen u blizini mjesta prosvjeda. Prema snimljenom telefonskom razgovoru, policajac je pitao sugovornika je li u nedjelju navečer bio kod rijeke Liangma. Kad je odgovorio da nije bio tamo, policajac ga je upitao zašto je onda njegov broj mobitela tamo registriran. U Kini ne možete anonimno kupiti karticu za mobitel, možete ga koristiti samo ako telekomu date ime i kinesku verziju OIB-a. Policajac je svog sugovornika pozvao da dođe u policijsku postaju na ispitivanje i potpiše zapisnik.

Jedna prosvjednica rekla je za CNN da je tijekom prosvjeda držala svoj telefon isključen, u opciji za let avionom. Izgleda da je upalilo, jer je policija nije kontaktirala do četvrtka poslijepodne.

Trenutni val prosvjeda u Kini je bez presedana od studentskih demonstracija na Trgu Tiananmen 1989., a pokrenula ga je vijest o smrtonosnom požaru u gradu Urumqiju, gdje je poginulo deset ljudi. Sumnja se da nisu mogli izaći iz goruće zgrade zbog strogih mjera lockdowna, kojima Kina pokušava iskorijeniti pandemiju koronavirusa. Vlasti pokušavaju suzbiti prosvjede. Gdje god su se mase okupile tijekom vikenda, ili su to planirale, bila je vidljiva prisutnost jakih policijskih snaga.

U Šangaju, gdje su demonstranti dvije večeri zaredom tražili smjenu Xija Jinpinga, policija je pretraživala mobitele prolaznicima na ulicama i u podzemnoj željeznici. Tražili su VPN aplikacije, virtualne privatne mreže koje se mogu koristiti za zaobilaženje kineske internetske blokade. Uz pomoć VPN-a, Kinezi mogu koristiti aplikacije kao što su Twitter i Telegram, koje su u Kini zabranjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:19