SPOR OKO TAJVANA

Kina ‘zaratila‘ s malom baltičkom državom i tvrtkama postavila ultimatum: ‘Poslušajte nas ili letite s našeg tržišta!‘

Službeni Peking već je na više načina kaznio Litvu zbog toga, a prošlog je mjeseca Kina srozala diplomatske veze s Litvom

Xi Jinping

 Li Gang/Xinhua News/Profimedia

U sjeni većeg sukoba između Sjedinjenih Država i Kine ponovno se zahuktao i spor između Litve i Pekinga. Visoki vladin dužnosnik i jedno udruženje industrije otkrili su agenciji Reuters da je kineska vlada zatražila od multinacionalnih kompanija da prekinu poslovati s Litvom. Ako to ne učine, izbacit će ih s golemog kineskog tržišta.

U središtu svađe svjetskog ekonomskog diva i male baltičke države je Tajvan, odnosno odlične i sve jače veze Vilniusa i Taipeija. Službeni Peking već je na više načina kaznio Litvu zbog toga, a prošli mjesec Kina je srozala diplomatske veze s Litvom nakon otvaranja tajvanskog predstavništva u Vilniusu.

Odluka o ulasku u sukob s Kinom službeno je donesena u studenome prošle godine kada je vladajuća koalicija pristala podržati "borce za slobodu" u Tajvanu i na taj način došla na tapetu moćnog susjeda koji ne priznaje nezavisnost otoka. Stav je službenog Pekinga da je Tajvan kineski teritorij, a kineska vlada već godinama koristi svoj utjecaj i novac da od država koje su priznale tajvansku vladu ishodi povlačenje priznanja i prekid diplomatskih veza. Litavska ekonomija temelji se na uslužnom sektoru, a razmjena s Kinom je minimalna pa se u tom smislu očekivao minimalni potres zbog poteza za koji se znalo da će "razbuditi lava".

image

Ploča Ureda predstavnika Tajvana u Vilniusu u Litvi

PETRAS MALUKAS/AFP

Prošli je mjesec kinesko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo priopćenje u kojemu navodi da je Litva ignorirala kinesko "snažno protivljenje" otvaranju tajvanskog predstavničkog ureda. Riječ je o uredima koje Tajvan ima i drugdje u Europi i Americi, ali isključivo pod imenom svoga glavnog grada Taipeija, što Kina tolerira. Otvaranje ureda pod imenom Tajvana za Kinu je prevelika provokacija jer sugerira korak prema priznanju, što je za Kinu, prema vlastitoj poruci, crvena linija.

Iako su litavske trgovinske veze s Kinom skromne, litavsko gospodarstvo okrenuto je izvozu i ta je zemlja sjedište brojnih kompanija koje proizvode robu poput namještaja, lasera, hrane i odjeće za multinacionalne kompanije te trguju s Kinom.

"Kina je obavijestila korporacije da njihovo daljnje korištenje dijelova i zaliha iz Litve znači da više neće moći prodavati na kineskom tržištu ili tamo nabavljati svoju robu", rekao je Mantas Adomenas, zamjenik litavskoga ministra za vanjske poslove, Reutersu. "Vidimo da su neke kompanije otkazale ugovore s litavskim dobavljačima", dodao je Adomenas ne navodeći imena. Njegove je optužbe potvrdila i Litavska industrijska konfederacija, predstavnik tisuća litavskih tvrtki. "Ovaj smo tjedan prvi put svjedočili izravnom kineskom pritisku na jednog dobavljača da ne primi robu proizvedenu u Litvi. Dosad smo imali prijetnje da bi se to moglo dogoditi. Sada je to prvi put postalo stvarnost", rekao je Vidmantas Janulevicius, predsjednik udruženja.

image

Direktor Ureda predstavnika Tajvana u Vilniusu Eric Huang (treći zdesna)

Handout/TAIWAN MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS/AFP

Jedna vladin dužnosnik izjavio je za Reuters da Litva namjerava uspostaviti fond za zaštitu kompanija koje su na udaru. Vlada vodi razgovore s tvrtkama i ponudit će im pozajmice. Članica Europske unije Litva obratila se za pomoć i Europskoj komisiji. "Potrebna je snažna reakcija na razini EU kako bi se Kini signaliziralo da je politički motivirani ekonomski pritisak neprihvatljiv i da se neće tolerirati", napisao je u pismu EK ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis.

Vilnius se već prije žalio da Kina stopira izvoz u Litvu. "To je utjecalo na proizvode od hrane, lasera, sirovih materijala i farmaceutskih proizvoda do namještaja i odjeće", rekao je Mantas Adomenas. Ovo je prvi put da Kina uvlači treće strane u sukob. "Nećemo se saviti pod pritiskom. Hoćemo li Tajvan zvati Tajvanom naša je odluka, a ne odluka Pekinga", poručio je Adomenas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:50