STIŽE TREĆA GRDOSIJA

Kina uskoro ‘lansira‘ novi nosač aviona: Time će njihova mornarica dobiti mogućnost koju dosad nije imala

Nosač će biti opremljen najmodernijom tehnologijom, vjerojatno uključujući i elektromagnetski sustav za lansiranje zrakoplova

Kineski nosač zrakoplova Liaoning (lijevo)/Arhivska fotografija

 Hu Shanmin/Xinhua News/Profimedia/Hu Shanmin/Xinhua News/Profimedia

Čini se da Kina planira uskoro predstaviti svoj treći nosač zrakoplova, za koji se očekuje da će biti opremljen najmodernijom tehnologijom, vjerojatno uključujući i elektromagnetski sustav za lansiranje zrakoplova.

Iako nije vjerojatno da će odmah biti stavljen u službu, Kina je sve bliže tome da raspolaže s tri nosača zrakoplova u pogonu, što je dovoljno da Peking uvijek ima raspoređenu udarnu skupinu nosača, prenosi The Japan News.

Prošlog mjeseca kineska mornarica objavila je promotivni video koji prikazuje njihova prva dva nosača zrakoplova, Liaoning i Shandong. Video završava tako što mornarički časnik najavljuje kako je neizbježno lansiranje trećeg nosača. Nagađanja o predstavljanju nosača početkom prošlog lipnja pojavila su se na internetskim stranicama povezanim s kineskom vojskom.

U međuvremenu, udarne skupine nosača zrakoplova američke mornarice, koje se sastoje od nosača zrakoplova i drugih plovila, raspoređene su u rotaciji, provode operacije, obuku ili su u procesu popravaka.

Problem električne energije

Nakon što novi kineski nosač zrakoplova bude pušten u pogon, Kina će također biti u mogućnosti da raspolažu udarnom grupom nosača u svakom trenutku.

Novi nosač, koji se gradi u šangajskom brodogradilištu, nakon porinuća će proći pokusna ispitivanja, a očekuje se da će u pogon biti pušten najranije u drugoj polovici iduće godine.

Satelitske snimke snimljene 19. travnja upućuju na to da su dizala koja se koriste za pomicanje zrakoplova već instalirana, ali je katapult na palubi bio prekriven i čini se da još nije kompletiran, navodi specijalizirani Australian military journal.

Novi nosač vjerojatno će sadržavati elektromagnetski sustav za lansiranje zrakoplova, navodi se u članku koji je objavila kineska državna medijska kuća Global Times.

Liaoning i Shandong imaju sustav uzlijetanja po obrascu skijaške skakaonice, s rampom zakrivljenom prema gore na pramcu broda, no težina zrakoplova je čimbenik koji određuje može li se sustav lansiranja koristiti, što utječe na količinu naoružanja koje zrakoplov može nositi.

Iako sustav katapulta omogućuje lansiranje težih zrakoplova, što dovodi do poboljšane snage udara, elektromagnetski sustav katapulta zahtijevao bi veliku količinu električne energije.

"Dvojbeno je mogu li osigurati dovoljnu količinu električne energije potrebnu za sustav elektromagnetskog katapulta", rekao je jedan diplomatski izvor u Pekingu.

Vjerojatan konvencionalni pogon

Očekuje se da će novi nosač imati konvencionalni pogon. Jedan dužnosnik povezan s kineskom vojskom rekao je za Yomiuri Shimbun kako Kina još nema tehnologiju za pogon nosača zrakoplova nuklearnom energijom.

Od 11 nosača zrakoplova američke mornarice u aktivnoj službi, pak, jedino USS Gerald R. Ford na nuklearni pogon ima sustav elektromagnetskog katapulta.

Administracija kineskog predsjednika Xi Jinpinga planira najmanje četiri udarne skupine nosača zrakoplova do 2030. godine, prema hongkonškom listu South China Morning Post.

Satelitske snimke snimljene u ožujku na postrojenju za obuku na uzletno-sletnoj stazi u provinciji Liaoning, pokazuju dva zrakoplova FC-31, stealth lovca koji je trenutačno u razvoju, kao i zrakoplov J-15 bez stealth tehnologije, što je potaknulo nagađanja da će i stealth lovci biti raspoređeni na trećem kineskom nosaču zrakoplova.

Međutim, izvor citiran u članku South China Morning Posta rekao je da će na novom nosači biti raspoređeni zrakoplovi J-15.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 05:00