ZORANA BAKOVIĆ ZA JUTARNJI

‘Kina se preko Rusije zapravo obraća Americi. Nažalost, uskoro će doći do zaoštrenja odnosa...‘

Izvrsna poznavateljica političkih i društvenih prilika u Kini za Jutarnji list podsjeća kako je Kina principijelno uvijek protiv sankcija

Zorana Baković

 Jutarnji List, Afp

„Kada Kina govori o Rusiji, ona jednim velikim dijelom, ako ne i najvećim, govori o samoj sebi i kada se suprotstavlja sankcijama protiv Rusije obraća se prije svega Americi i to ne toliko u kontekstu Ukrajine nego u kontekstu Tajvana”, naglašava Zorana Baković, novinarka i politička analitičarka slovenskog Dela.

Kao izvrsna poznavateljica političkih i društvenih prilika u Kini i na Dalekom istoku, odakle je godinama izvještavala za slovenski dnevni list, Baković smatra da najvjerojatnije nije slučajnost da se kineski šef države i partije Xi Jinping prije nekoliko dana otvoreno suprotstavio sankcijama Rusiji neposredno nakon telefonskog razgovora kineskog i američkog ministra obrane Veija Fenghea i Lloyda J. Austina. Xi je, naime, poručio da se Kina protivi jednostranim sankcijama i taktici ekstremnog pritiska kojima je izložena Moskva. Kazao je kako Kina osuđuje hladnoratovski mentalitet, unilateralnost i hegemoniju. S druge strane Kina i dalje nije osudila rusku invaziju na Ukrajinu.

„U telefonskom razgovoru dvojica ministara obrane su se otvoreno dotaknula zahtjeva Amerike da se Kina odrekne bilo kakve podrške Rusiji glede Ukrajine. Na to je kineski ministar zahtijevao da se Amerika odrekne bilo kakve podrške Tajvanu. Razgovor je doveo do zaključka kineskih partijskih medija da je rat između Kine i SAD-a vrlo vjerojatan.

Kineski ministar obrane je američkom kolegi rekao da će kineske vojska odlučno braniti nacionalni integritet, sigurnost i suverenitet svoje zemlje. Po svemu vidimo da je najveći problem Kine u cijeloj ukrajinskoj krizi ono što je 10.000 kilometara daleko od Ukrajine, a to je Tajvan. Kina čita američke poruke koje se jednim dijelom odnose na Rusiju, ali puno više na samu Kinu. S obzirom da Amerika ni najmanje ne popušta s pritiscima u vezi Tajvana i Južnog kineskog mora, onda se ni Kina, od medija do najvišeg državnog vrha, ne odriče Rusije. Ponavljam, ne zato što želi podržati rusku u agresiju protiv Ukrajine, nego na taj način daje do znanja da će rat koji će se vjerojatno morati dogoditi između Kine i Amerike, biti puno krvaviji i opasniji po cijeli svjetski mir”, komentira Zorana Baković za Jutarnji.

Napominje kako će se odnosi između Kine i SAD-a uskoro dodatno zaoštriti nakon što je Kina nedavno uspostavila svoju vojnu bazu na Salomonskim otocima, nedaleko od obala Australije. Država Salomonski otoci je prekinula odnose s Tajvanom i uspostavila ih s Kinom s kojom je prošli tjedan i potpisala sporazum o sigurnosti koji Kini omogućava da tamo drži vojsku zbog zaštite svojih investicija. Time Kina dobiva svoju prvu vojnu bazu na Tihom oceanu i to na ključnom mjestu odakle će moći kontrolirati svu plovidbu Pacifikom prema Australiji.

Zorana Baković podsjeća kako je Kina principijelno uvijek protiv sankcija jer je iz svih dosadašnjih iskustava zaključila da one nikada nisu dovele do rezultata zbog kojih su uvedene, a to zna i po tome što veliki dio Azije - zemlje poput Kine, Indije i Indonezije koje čine skoro polovicu čovječanstva - neće prestati trgovati s Rusijom jer im ruska roba sada daleko više treba nekog pohvala Zapada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:08