BITKA PROTIV KORONE

Kina se bori s epidemijom teže nego ikad ranije, a stručnjaci previđaju ima li skorog izlaza

‘Moja osobna procjena je da se Kina neće ponovno otvoriti još godinu dana‘, tvrdi jedan od epidemiologa

Cijepljenje u Kini

 Costfoto/Ddp Usa/Profimedia

Kina se odlučno drži svog pristupa nulte tolerancije na COVID-19, čak i dok delta varijanta i dalje prodire u njezinu moćnu obranu. Državni dužnosnici provode sve agresivnije mjere u pokušaju obuzdavanja virusa: u rasponu od ograničenja putovanja unutar zemlje do masovnog testiranja milijuna ljudi, piše Bloomberg.

Ipak, u nekim dijelovima zemlje borba protiv virusa najteža je još otkako se koronavirus prvi put pojavio u Wuhanu.

Koliko dugo ova ogromna nacija može zadržati svoju strategiju dok ostatak svijeta uči živjeti s Covidom i koji čimbenici mogu natjerati zemlju da se ponovno otvori?

- Moja osobna procjena je da se Kina neće ponovno otvoriti još godinu dana - rekao je Chen Zhengming, profesor epidemiologije na Sveučilištu Oxford.

- Stopa cijepljenja u Kini je vrlo visoka, ali većina se cijepi inaktiviranim cjepivom koje je manje učinkovito od inokulacije mRNA - dodaje Zhengming.

- Bez adekvatnog pojačanja mjera i značajne promjene u pristupu epidemiji drugdje, mislim da je mala šansa da se Kina ponovno otvori - rekao je i dodao da se Komunistička partija "neće promijeniti osim ako ne dođe u situaciju da više ne može ništa kontrolirati".

Jedan od izlaza iz Covid krize mogao bi funkcionirati na principu da se odabere "nekoliko mjesta za početak eksperimentiranja s rizicima koji se mogu kontrolirati", rekao je. Ispitivanje onoga što se događa nakon što se odustane od ekstremnih mjera "dat će ljudima ogromno povjerenje", dodaje Zhengming. Čak i ako vlada odluči ostati izolirana još tri ili četiri godine, "Kina je tako velika zemlja da bi se i dalje mogla održati prilično dobro iznutra", zaključio je.

- Drugi razlog za odgodu ponovnog otvaranja je zdravstveni sustav - smatra Jason Wang, direktor Centra za politiku, rezultate i prevenciju Sveučilišta Stanford.

- Već je teško dobiti njegu u mnogim gradovima - rekao je i dodao da bi malo povećanje moglo stvarno preplaviti bolničke kapacitete i to bi moglo dovesti do društvenih nemira.

- Stvarno ne znamo kada će nacija ponovno otvoriti svoje granice - rekao je Gary Bowerman, direktor tvrtke za istraživanje putovanja i turizma Check-in Asia.

- Jasno je da to neće biti prije Zimskih olimpijskih igara u Pekingu i čini se da je to zajamčeno. Moglo bi se to dogoditi u drugom tromjesečju sljedeće godine ili možda nakon još jedne godine. Pogledajte podatke za putovanja tijekom listopadskih praznika, bilo je pomalo razočaravajuće. Dakle, ne znamo koliko je snažno povjerenje u putovanja - kaže Bowerman.

Kada se Kina ponovno otvori, očekuje se da će to biti postupno.

- Vlada je bila prilično jasna da će nastaviti s time upravljati na prilično strog način barem do sredine sljedeće godine - rekao je Jeffrey Goh, izvršni direktor Star Alliancea.

Naime, njegova organizacija radi sa svojim kineskim članovima kako bi "donijeli medicinske i znanstvene dokaze i tako uvjerili vlasti da na stvari gledaju u malo drugačijem svjetlu". Goh je dodao da njegove kolege u OneWorldu i SkyTeamu također ulažu slične napore. Goh je rekao kako je savez "optimističan" da bi vlasti mogle biti uvjerene da promijene smjer.

- Vidjeli smo kako to funkcionira u Australiji, Novom Zelandu, Tajvanu i Tajlandu, i isplatilo se - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:16