PRATE SVE KONTAKTE

Kina prijavila desetke slučajeva zaraze novim virusom: ‘Još ne znamo može li se prenositi među ljudima‘

Testiranje divljih životinja sugerira da bi rovka mogla biti prirodni rezervoar virusa koji je otkriven i kod 2% koza te 5% pasa

Dvorana za testiranje na covid

 Str/Afp

Istraživači pomno prate novoidentificirani virus u Kini, kojim se dosad zarazilo nekoliko desetaka ljudi. Novi Langya henipavirus (LayV) prvi put otkriven je krajem 2018. godine u sjeveroistočnim pokrajinama Shandong i Henan, ali znanstvenici su ga formalno identificirali tek prošloga tjedna, piše The Guardian.

Virus se vjerojatno prenio sa životinja na ljude, a tajvanske zdravstvene vlasti sad prate njegovo širenje. Istraživači su, naime, testirali divlje životinje i pronašli virusnu RNK u više od četvrtine od 262 rovke, što sugerira da bi upravo rovka mogla biti prirodni rezervoar virusa koji je otkriven i kod 2% domaćih koza te 5% pasa.

Ovaj virus kod ljudi izaziva simptome kao što su groznica, umor, kašalj, gubitak apetita i bolovi u mišićima. Sve dosad zaražene osobe imale su temperaturu, izvijestili su znanstvenici.

- Virus je bio jedini potencijalni patogen pronađen kod 26 od 35 osoba, što sugerira da je LayV bio uzrok febrilne bolesti - objasnili su istraživači.

image

panorama kineske provincije Shandong

Liang baohai/Imaginechina/Imaginechina via AFP

Do danas nije zabilježena niti jedna smrt od LayV-a. Profesor Wang Linfa s Medicinskog fakulteta Duke-NUS kaže kako nema potrebe za panikom jer dosadašnji slučajevi zaraze virusom LayV nisu bili vrlo ozbiljni ili fatalni.

No i dalje se ne zna može li se virus prenositi među ljudima. Većina od 35 slučajeva detektirana je među poljoprivrednicima, a ostali zaraženi pojedinci uključivali su tvorničke radnike.

- Pratimo bliske kontakte devetero pacijenata s 15 članova njihovih obitelji, ali veličina naših uzoraka bila je premala za određivanje statusa prijenosa s čovjeka na čovjeka - rekli su znanstvenici. Oni su sekvencirali LayV genom i utvrdili kako se radi o henipavirusu, kategoriji zoonotskih RNA virusa, koja također uključuje Hendra virus i Nipah virus. Hendra pogađa konje i ljude te potječe iz Australije, a Nipah je pak izazvao izbijanje bolesti u jugoistočnoj Aziji - oba virusa povezana su s visokim stopama smrtnosti.

LayV je najbliže povezan s virusom Mojiang, koji je otkriven u južnoj Kini. Tajvanski centri za kontrolu bolesti u nedjelju su objavili kako će provesti mjere sekvenciranja genoma i nadzora nad virusom.

- Istražujemo puteve prijenosa i surađivat ćemo s Vijećem za poljoprivredu u istraživanju sličnih bolesti kod vrsta koje su porijeklom iz Tajvana - priopćili su.

Stručnjaci za zarazne bolesti već dugo upozoravaju kako će klimatska kriza i uništavanje prirode povećati rizik od prijenosa virusa sa životinja na ljude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:31