VOJNE VJEŽBE

Kina je oštro osudila raspoređivanje američkih projektila na Filipinima

SAD je potvrdio da su na Filipinima, tijekom vojnih vježbi "Balikatan" (Rame uz rame), raspoređeni raketni sustavi Typhoon

Kineska mornarica

 Gao Guojing/Xinhua Via Afp

Kinesko ministarstvo obrane u četvrtak je oštro osudilo raspoređivanje američkog raketnog sustava srednjeg dometa na sjeveru Filipina tijekom vojnih vježbi u travnju, dodavši da je tim potezom "značajno povećan rizik od rata u regiji".

Glasnogovornica ministarstva obrane Wu Qian je rekla da je Kina na velikom oprezu te da se protivi raspoređivanju američkih projektila na Filipinima, prvom takvom u indopacifičkoj regiji.

Po njezinim riječima, potezi SAD-a i Filipina su "ozbiljno ugrozili" mir u regiji i donijeli "goleme rizike od izbijanja rata u regiji".

"Projektili srednjeg dometa su strateško i napadačko oružje", rekla je Wu i dodala da scenarij podsjeća na "hladnoratovsku" politiku.

Kina raspoređuje vlastite napredne projektile srednjeg dometa kao dio širenja arsenala konvencionalnih balističkih projektila.

SAD je prošli mjesec potvrdio da su na Filipinima, tijekom vojnih vježbi "Balikatan" (Rame uz rame), raspoređeni raketni sustavi Typhoon.

Filipinski pukovnik Michael Logico je tada rekao da su raketni sustavi, koji mogu ispaljivati projektile Tomahawk i SM-6, transportirani u grad Laoaq u sjevernoj filipinskoj pokrajini Ilocos Norte, ali nije rečeno da le oružje u međuvremenu premješteno ili je ostalo na Filipinima.

Na zajedničkim vojnim vježbama projektili nisu bili ispaljivani iz tih sustava jer je cilj bio utvrditi mogućnost transporta 40-tonskih raketnih sustava zrakoplovom.

U godišnjim američko-filipinskom vojnim manevrima je sudjelovalo oko 16.000 vojnika dviju strana. Održani su na sjevernim filipinskim otocima u blizini Tajvana i u vodama nasuprot Južnog kineskog mora gdje je Kina u teritorijalnom sporu s više zemalja, uključujući i Filipine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 17:06