DIKTATOROVA BLAGDANSKA POSLANICA

Kim Jong-un pozvao na pomirenje s Južnom Korejom

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un jučer je u neočekivanom novogodišnjem obraćanju javnosti obećao radikalni zaokret u ekonomiji i pozvao na okončanje sukoba s Južnom Korejom. Upozorio je da je povijest dokazala da trajno održavanje sukoba vodi izbijanju otvorenog rata, prenosi BBC.

Unaprijed snimljeno

Kim Jong-un je pomirljivim porukama pozvao na smirivanje napetosti između dviju Koreja koje su tehnički i dalje u ratu jer ni do danas nisu potpisale mirovni sporazum nakon rata vođenog od 1950. do 1953. godine. Sjeverna i Južna Koreja odijeljene su demilitariziranom zonom oko jedne od najčvršće utvrđenih granica na svijetu.

- Važna tema za okončanje podjele zemlje i postizanja njezina ujedinjenja je uklanjanje sukoba između sjevera i juga - izjavio je sjevernokorejski lider u novogodišnjem obraćanju. Doimalo se da je govor ranije snimljen da bi bio emitiran na prvi dan nove godine.

To je bilo prvi put u 19 godina da je prvi čovjek Sjeverne Koreje održao takav govor. Kim Jong-unovu poslanicu prenosila je državna televizija, što je prvi takav govor od 1994. i smrti Kim Il-sunga, Kim Jong-unova djeda i dugogodišnjeg lidera Sjeverne Koreje od njezina nastanka 1948. godine.

Kim Il-sungov sin i nasljednik, Kim Jong-il, rijetko je govorio u javnosti.

‘Radikalni preokret’

Jučer je Kim Jong-un obećao da će 2013. biti jedna od onih godina s velikim postignućima i promjenama, “u sklopu kojih će biti napravljen radikalni preokret”. Najvažniji zadatak s kojim se suočava Sjeverna Koreja je, naravno, ekonomski.

- Cijela stranka, zemlja i cijeli narod trebaju uložiti sve napore kako bi se ostvario preokret u gradnji ekonomskoga giganta i povećanju životnog standarda ljudi - istaknuo je Kim Jong-un.

( S. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 08:54