JOŠ JEDNA PROVOKACIJA

Kim Jong Un ne miruje: Čini se da je Sjeverna Koreja opet lansirala balistički projektil prema Japanskom moru

Za samo nekoliko dana dužnost preuzima novi južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol koji je najavio tvrđi stav prema Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un

 Str/AFP

Sjeverna Koreja je u srijedu lansirala najvjerojatnije balistički projektil prema Japanskom moru, objavio je predstavnik Kabineta ministara Japana, prenosi novinska agencija Kyodo.

Ovu informaciju potvrdili su i iz japanskog ministarstva obrane kao i iz Obalne straže koja je uputila poseban zahtjev da komercijalni brodovi u zoni Japanskog mora poštuju pojačane mjere sigurnosti i prate informacije.

Obalna straža je također pozvala da se brodovi ni u kojem slučaju ne smiju približiti plutajućim krhotinama rakete ako na njih naiđu.

Ranije je agencija Yonhap, pozivajući se na glavni stožer južnokorejske vojske, izvijestila da su vlasti Sjeverne Koreje ispalile neidentificirani projektil prema Japanskom moru. Južnokorejska vojska analizira što se dogodilo i dodaje da bi se moglo raditi o balističkom projektilu.

Pyongyang je od početka godine lansirao više od deset pokusnih projektila, a u ožujku i interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), prvi put od 2017.

Sjevernokorejski režim je usto najavio da će nastaviti razvijati svoj nuklearni arsenal, zanemarujući pozive Sjedinjenih Država na dijalog.

Pokusno lansiranje u srijedu događa se nekoliko dana prije 10. svibnja kada će dužnost preuzeti novi južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol koji je najavio tvrđi stav prema Sjevernoj Koreji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:18