STRAH OD PUTINA

Kijevljani se pripremaju za nuklearni udar: ‘U skloništima neće biti mjesta za sve, vrata zatvaramo pet minuta prije napada‘

Kijev svoju podzemnu željeznicu koja je izgrađena tijekom Hladnog rata može pretvoriti u skloništa, a jedna se od stanica nalazi na dubini od 100-tinjak metara

Starija gospođa zapalila je svijeću u Gorenki kod Kijeva

 SERGEI CHUZAVKOV/AFP

Serhij Dmitruk strahuje da će preživjeti nuklearni napad na Kijev te potom umrijeti od gladi, žeđi ili hladnoće. Zato si je priredio "nuklearni ruksak" u koji je natrpao dovoljno potrepština i vodič za preživljavanje. Zahvaljujući njemu, trebao bi biti miran sedam dana.

Pavlo Huk pripremio si je sličan ruksak te trenutno oprema podrume ispod svoga doma i radnog mjesta. Unajmio je i kuću u provinciji u koju planira odnijeti agregat, hranu i gorivo. Huk se boji da će njegovi prijatelji i rodbina koji nuklearnu prijetnju ne shvaćaju dovoljno ozbiljno izginuti jer nisu poduzeli slične korake.

Natalia Sulima boji se da će se u mogućem kaosu nuklearnog napada odvojiti od svog petogodišnjeg sina Miše. Zato nastoji utuviti u glavu koliko je važno prilikom bilo kakve evakuacije slijediti odrasle osobe. Ne dopušta mu da iz doma izađe bez vlastitog nuklearnog ruksaka, školske torbe u kojoj se nalaze njegova najdraži Transformer, grickalice i najdraža mu knjiga - ‘Dječak koji je živio sa zmajevima‘ autorice Andy Shepherd. "Ne vjerujem da ovo moramo raditi u 21. stoljeću", rekla je Sulima za The Washington Post.

image

Žitelj Gorenke nosi drvo za potpalu

SERGEI CHUZAVKOV/AFP
image

Žitelji Gorenke u podrumu djelomično uništene stambene zgrade

SERGEI CHUZAVKOV/AFP

Neki Kijevljani površno, a neki intenzivno razmišljaju o nekoć nemogućem - nuklearnom napadu na svoj grad. Zabrinuli su ih predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i njegovi pristaše. Vojni stručnjaci kažu da je rizik od nuklearnog napada trenutno malen, a ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država kaže da nema indikacija da se Rusija priprema za takvo što. Prijetnja se dodatno smanjila kada je Putin u srijedu ustvrdio da Rusija po pitanju upotrebe nuklearnog oružja "nije poludjela" te da je svjesna posljedica nuklearnog udara.

"Imamo mogućnosti, naprednije su i modernije od onih koje imaju druge nuklearne zemlje. Barem je to očito", rekao je Putin, no nije isključio mogućnost korištenja nuklearnog oružja. "Međutim, nećemo ga koristiti kao britvu, nećemo trčati okolo po svijetu", dodao je ruski predsjednik.

Mnogi su Kijevljani te prijetnje i aluzije, unatoč spomenutim tvrdnjama zapadnih stručnjaka i dužnosnika, shvatili dovoljno ozbiljno da su se počeli pripremati za najgore. Dmitruk kaže da većina Ukrajinaca nije vjerovala da će ih Rusija napasti iako ih je SAD upozoravao da hoće. Dodao je da ih je invazija šokirala. "Sada svi vjeruju da neće biti nuklearnog rata. No, ako Rusija to želi napraviti, ona će to napraviti", rekao je Dmitruk. "Dobro je biti spreman."

image

Osobe ulaze u djelomično uništenu stambenu zgradu u Gorenki

SERGEI CHUZAVKOV/AFP
image

Žiteljica Gorenke s mobitelom u svome stanu u djelomično uništenoj zgradi

SERGEI CHUZAVKOV/AFP

Kijev svoju podzemnu željeznicu koja je izgrađena tijekom Hladnog rata može pretvoriti u skloništa, a jedna se od stanica nalazi na dubini od 100-tinjak metara. Guverner Kijevske oblasti Oleksij Kuleba rekao je da se za građane područja oko Kijeva priprema dodatnih 425 skloništa u kojima će se nalaziti hrana, voda i radio prijemnici. Kuleba je, međutim, priznao da u njima neće biti mjesta za svakoga te da će se njihova vrata zatvoriti pet minuta prije nuklearnog napada kako bi se one koji jesu unutra zaštitilo od radijacije.

Oni koji ne stignu do skloništa morat će snaći pomoću uputa ukrajinske vlade:

- ako se nađete na ulici, nemojte gledati prema eksploziji jer možete oslijepiti;

- lezite na tlo, lice okrenite prema tlu, a noge prema eksploziji;

- pokrijte sve otkrivene dijelove tijela;

- pričekajte da eksplozija prođe;

- utvrdite u kojem smjeru puše vjetar te se krećite okomito u odnosu na njega;

- pronađite put do skloništa, po mogućnosti zatvorene prostorije;

- prije nego što uđete u prostoriju, skinite vanjske slojeve odjeće i stavite ih u plastičnu vreću;

- nakon što uđete u prostoriju, prozore i vrata zapečatite ljepljivom trakom

- pribavite radio kako biste mogli doznati kada ćete moći izaći jer nije izgledno da će mobilne mreže biti u funkciji.

Stručnjakinja za izvanredne situacije Julija Balaševska rekla je da su spomenuti savjeti komplicirani te da nije izgledno da će osoba preživjeti nuklearni napad čak i ako ih se bude pridržavala. Dodala je da se teško pripremiti za nuklearni napad kada nije poznato koliko će velika biti bomba kojom će Rusija napasti Ukrajinu te gdje će ona biti bačena. Najmanja raketa koju Putin ima na raspolaganju uništila bi tek dio Kijeva, no one veće bi mogle biti daleko razornije.

Balaševska, međutim, kaže da ima nade. Čak i da Rusija na Kijev baci veću bombu, između eksplozije i širenja radijacije proći će između pet i 15 minuta, što je dovoljno da se preživjeli negdje sklone. "Nije beznadno. Nećete odmah umrijeti", dodala je.

image

Žiteljica Gorenke s mobitelom u svome stanu u djelomično uništenoj zgradi

SERGEI CHUZAVKOV/AFP
image

Dvije osobe u selu Gorenka u Kijevskoj oblasti pričaju uz svijeću

SERGEI CHUZAVKOV/AFP

Serhij Dmitruk priprema se upravo za to. Kijevljanin pretpostavlja da će mu trebati sat vremena da stigne kući, uzme nuklearni ruksak te potom otrči do najbliže mu stanice podzemne željeznice. U njegovom nuklearnom ruksaku nalazi se sedmodnevna zaliha hrane i vode, termalno donje rublje, plinski rešo, vreća za spavanje, tablete joda i naprava koja sadržava svjetiljku, radio i punjač za mobitel. Uz to, u torbu je spremio i kompas kako bi mogao utvrditi u kojem smjeru puše vjetar te dvosmjerni radio kako bi mogao komunicirati s prijateljima koji su za nuklearni napad pripremljeni poput njega.

Koliko takvih ima, teško je reći, no onih koji prijetnju ne shvaćaju ozbiljno ima podosta. Kanal na komunikacijskoj platformi Telegram preko kojeg su Kijevljani pozvani da se u slučaju nuklearnog napada okrenu orgiji na jednoj stambenoj zgradi prikupio je 15 tisuća pretplatnika prije nego što je uklonjen.

Pavlo Huk kaže da su neki pomirili s činjenicom da će umrijeti ako Rusi na Kijev bace nuklearnu bombu. On se brine da će među stradalima biti i njegovih prijatelja. Zato se nada da će osoblje i posjetitelji kafića koji vodi stati u podrum zgrade u kojoj se isti nalazi. U svoj je nuklearni ruksak ubacio i vadičep kako bi mogli piti vino koje čuva u podrumu.

Natalia Sulima i njezin suprug nadaju se da će imati dovoljno vremena da napuste grad i sklone se u kući u provinciji koju su nedavno unajmili. U prtljažniku svoga auta imaju nešto opreme za preživljavanje, a planiraju je premjestiti u stan ako neće imati vremena za bijeg. "Mislim da smo napravili sve što smo mogli kako bismo se pripremili", rekla je Sulima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:32