PREOKRET NA POMOLU?

Kijev tvrdi da se SAD više ne protivi isporuci poljskih MiG-ova, ukrajinskoj vojsci rastu apetiti: ‘Dajte nam i F-15...‘

Pentagon je ranije ovog mjeseca izričito rekao kako odbija takvu ideju kao "preriskantnu", što je bio hladan tuš Ukrajini

Američki borbeni avion F-15C Eagle

 Tsgt. Jacob Albers/u.s Air/Zuma Press/Profimedia

Iz Ukrajine je u subotu stigla poruka kako se Sjedinjene Američke Države ne protive isporuci poljskih borbenih aviona Kijevu ako bi to pomoglo zaustaviti rusku invaziju. Podsjetimo, Pentagon je ranije odbio sličnu mogućnost koju je ponudila Poljska.

- Dužnosnicu u Washingtonu nemaju ništa protiv transfera zrakoplova. Kako možemo zaključiti, sve je sada na Poljskoj. Nastavit ćemo razgovore s poljskim kolegama - rekao je ukrajinski inoministar Dmitro Kuleba novinarima, prenosi Times of Israel.

Bijela Kuća zasad se nije oglasila komentarom.

Vijest dolazi nedugo nakon što se Kuleba sastao s poljskim ministrom obrane Oleksijem Reznikovim i američkim predsjednikom Joe Bidenom koji je boravio u Poljskoj kako bi dao podršku toj članici NATO-a na granici s Ukrajinom.

Pentagon je ranije ovog mjeseca izričito rekao kako odbija takvu ideju kao "preriskantnu", što je bio hladan tuš Ukrajini koja očajnički pokušava ojačati svoje zračne snage.

- Ukrajini hitno treba više borbenih zrakoplova - rekao je Kuleba, dodavši kako bi onda mogli uspostaviti nadzor nad svojim zračnim prostorom i spriječiti ubijanje civila. Varšava je izrazila potporu tom planu rekavši da bi preko američke zračne baze Rammstein u Njemačkoj mogla poslati svoje MiG-ove 29, kojima bi ukrajinski piloti mogli letjeti, u Kijev.

Reuters pak piše kako je vidno iziritiran ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski demantirao da zapadne zemlje šalju vojnu pomoć tog tipa u Ukrajinu, zapitavši znači li to da se oni boje Moskve.

Više zemalja je, naime, obećalo poslati protuoklopne i protuzračne projektile, no Zelenski tvrdi kako Kijev ne dobiva ni približno pomoći koliko treba.

- Trebamo tenkove, proturaketnu obranu, pomorsku obranu. Naši partneri time raspolažu, ta im oprema samo skuplja prašinu, a nama bi mogla pomoći. To nije samo za našu slobodu već i za slobodu cijele Europe. Ukrajina treba samo jedan posto NATO-ovih zrakoplova i jedan posto tenkova - rekao je Zelenski rekavši da bez toga ne mogu zaustaviti Ruse. Ponovio je da NATO opetovano odbija ukrajinske zahtjeve da se zatvori zračni prostor nad Ukrajinom.

Ukrajinski je predsjednik u razgovoru s poljskim kolegom Andrzejom Dudom izrazio razočaranje što njihovi borbeni avioni iz sovjetske ere, na kojima bi ukrajinski piloti mogli letjeti, još nisu isporučeni.

Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Yuri Ignat otišao je pak korak dalje te rekao da su ukrajinski piloti kroz različite vojne vježbe sa zapadnjacima prošlih godina stekli znanja i za pilotiranje suvremenijim zrakoplovima. On amatra kako bi Ukrajini trebali borbeni avioni zapadne proizvodnje poput američkih F-15 i F-16.

- Borimo se oružjem iz 70-ih, a njihova (ruska, op. prev) je iz 2010-ih (što nije točno, op.a.). Ne tražimo baš najsuvremenije modele poput F-35, ali bili bismo zadovoljni sa F-15 ili F-16, samo da moderniziramo svoju obranu - kazao je za Reuters.

Koliko iskustva ukrajinski piloti, ako ikakvog, imaju s američkim borbenim avionima četvrtke generacije, poput F-15 i F-16, Ignat nije rekao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:29