FRANCUSKA VEZA

Kijev trlja ruke, stiže im još borbenih aviona, a nisu F-16: ‘Pokrećemo operaciju!‘

Koliko će točno aviona Francuska poslati Ukrajini, nije poznato

borbeni avion Mirage 2000

 Apfootage/alamy/alamy/profimedia/Apfootage/alamy/alamy/profimedia

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je u četvrtak da će Francuska poslati Ukrajini borbene avione četvrte generacije Mirage 2000. Time bi Pariz, često na meti prozivka zapadnih saveznika zbog nedovoljnog angažmana oko vojne pomoći Kijevu, trebao znatno pojačati svoj transfer oružja prema Ukrajini.

- Sutra pokrećemo novu operaciju i objavljujemo transfer borbenih aviona Mirage 2000 koji će pomoći Ukrajini da čuva svoje nebo, rekao je Macron u intervjuu za televiziju TF1 u gradu Caenu, a prenosi Politico.

Macron je također otkrio da će ukrajinski vojnici početi s obukom u Francuskoj već ovog ljeta, a tijekom narednih šest mjeseci nju bi trebalo proći do 4500 ljudi.

Iako se ranije špekuliralo da bi Francuska Kijevu mogla poslati i manji broj novijih Dassault Rafale, ta opcija nikad nije bila realna zbog premalog broja dostupnih aviona. Štoviše, Pariz je ustrajao na tome da je bolje da Ukrajina dobije F-16-ice kojih ima diljem svijeta, a naročito u inventarima zapadnih zemalja, zbog čega ih je znatno više dostupno za donaciju - plus ukrajinske zračne snage tako ne bi imale logističku glavobolju s obukom za dva tipa zapadnih aviona. No, izgleda da je potreba da se pomogne Kijevu prevladala nad tim argumentima.

Koliko će točno aviona Francuska poslati Ukrajini, nije poznato, barem ne još. No, Zračne snage Francuske trenutno lete na oko 30-ak Miragea 2000-5F, koji su u operativnu službu ušli ranih 2000-tih godina, po čemu su u teoriji zapravo noviji od F-16-ica koje Kijevu doniraju Norveška, Belgija, Danska i Nizozemska.

Te 5F varijante Miragea 2000 navodno se u nekim aspektima razlikuju od onih Mirage 2000-5 koje je Pariz izvozio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 07:41