NUKLEARNA PRIJETNJA

Kijev se priprema za najgori scenarij: ‘Imamo tablete joda, spremna su nam skloništa...‘

Sva međunarodna upozorenja Rusiji ne mogu odvratiti Ukrajince od toga da razmišljaju o najgorem scenariju

Građani Kijeva nakon ruskog napada dronovima, arhivska snimka

 Yevhen Kotenko/Ukrinform/Profimedia

Nad Ukrajinom se nadvija oblak nuklearne prijetnje, piše Politico.

Prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina da će braniti nezakonito pripojeni ukrajinski teritorij "svim raspoloživim sredstvima", pa sve bezobzirniji komentari bivšeg predsjednika Dmitrija Medvedeva i, kako se pokazalo, lažne vijesti iz Moskve da Ukrajina razvija nuklearnu "prljavu bombu", mogle bi biti indikator kako Kremlj planira false flag napad, piše dalje Politico.

Za Ukrajince takva ruska retorika sve je samo ne prazna prijetnja. Kijev se već sprema za mogući napad Rusije nuklearnim oružjem.

Grade se skloništa

Dobrotvorna zaklada Sergij Pritula u centru Kijeva ima jedno sklonište, na parkiralištu ispod zgrade, za zaštitu osoblja od konvencionalnih ruskih napada i drugo koje se koristi u slučaju nuklearnog napada.

“Drugo sklonište ima zalihe lijekova, hrane, pitke i destilirane vode, svjetiljki i baterija”, rekao je Sergij Pritula, ukrajinska tv zvijezda na čelu istoimene zaklade. I on iskreno vjeruje kako su poruke koje stižu iz Moskve izrazito zabrinjavajuće.

Ranije ovog mjeseca, Medvedev, koji sada služi kao zamjenik predsjedavajućeg ruskog Vijeća sigurnosti, upozorio je da je cilj Kijeva da povrati sav svoj izgubljeni teritorij "prijetnja postojanju naše države današnje Rusije", što je okarakterizirao kao "izravni razlog" za provedbu ruskog nuklearnog odvraćanja.

Oleksij Danilov, tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, označio je ruske nuklearne prijetnje "činom samoubojstva", rekavši: "Rusija će se konačno pretvoriti u neprijatelja broj 1 za cijeli svijet."

Čak i ruski saveznik Kina upozorava na opasnost od uporabe nuklearnog oružja. Prošlog je tjedna kineski čelnik Xi Jinping rekao: "Nuklearno oružje se ne može koristiti, nuklearni rat se ne može voditi."

Američki predsjednik Joe Biden poručio je Putinu da bi bila "nevjerojatno ozbiljna pogreška" koristiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

No sva ta međunarodna upozorenja Rusiji ne mogu odvratiti Ukrajince da misle na najgore. Vlasti u Kijevskoj regiji ospobile su stotine skloništa koja bi se mogla koristiti u slučaju nuklearnog napada.

‘S Rusima je sve moguće‘

“Proteklih osam mjeseci naučili su nas kako je sve moguće. Kao dužnosnik, pripremam se za najgori mogući scenarij, ali se nadam da će sve biti u redu", rekao je lokalnim medijima Oleksij Kuleba, šef vojne uprave regije glavnog grada.

Kuleba je objasnio kako su sva skloništa ispod zemlje, imaju ventilaciju, dva ulaza i da bi do 15. studenog trebala biti opremljena radijskim uređajima - za koje ukrajinske vlasti vjeruju da bi moglo biti jedino sredstvo komunikacije nakon nuklearnog napada.

Državna tijela Ukrajine također su nedavno objavila detaljne upute - na temelju iskustva s nuklearnom katastrofom u Černobilu 1986. - o tome što učiniti u slučaju nuklearnog udara.

“Uporaba nuklearnog oružja protiv Ukrajine smatra se malo vjerojatnom, a glavna svrha ovih prijetnji je prestrašiti Ukrajince i svijet, pa nas prisiliti na ustupke, a naše partnere da potporu Ukrajini. U isto vrijeme, Ukrajinci moraju imati akcijski plan u slučaju bilo kakvih izvanrednih situacija: upotrebe nuklearnog oružja, ‘prljave bombe‘ ili u slučaju nesreće u nuklearnoj elektrani", stoji u uputama.

U uputama su navedeni mnogi scenariji i sugestije kako na svaki od njih reagirati. Od toga da jednostavno ne gledate u smjeru eksplozije ("kada primijetite bljesak na nebu, ili njegov odraz, ni u kojem slučaju ne gledajte u tom smjeru") - do pokrivanja ušiju kako bi se spriječila šteta od udarnog vala i skidanja odjeće koja je bilo izloženo radijaciji.

Početkom listopada uprava glavnog grada priopćila je da Kijev ima dovoljno tableta kalijevog jodida — lijeka koji pomaže u sprječavanju apsorpcije radioaktivnog joda za distribuciju medicinskim ustanovama i obiteljskim liječnicima “u slučaju radijacijske prijetnje ili radijacijske opasnosti”.

Vlastite preventivne mjere

U međuvremenu, mnogi stanovnici Kijeva poduzimaju vlastite preventivne mjere.

Kristina Riabčina, stilistica koja živi u Kijevu, porijeklom iz Donjecka, kupila je tablete joda u lokalnoj ljekarni.

“Stvarno želim vjerovati da neće biti nuklearnog napada. Ali, nažalost, imamo tog nepodnošljivog susjeda, pa nemamo drugog izbora nego vjerovati da je ova apsurdna stvar zaista moguća. Kupnja kalijevog jodida vjerojatno je bila način suočavanja sa strahom. Hoću reći da sam učinila što sam mogla u ovoj fazi, za svoju sigurnost i za svoje najmilije, nisam zanemarila opasnost i to znači da sad mogu nastaviti živjeti svoj život. Ali nije potrebno spominjati da razumijem kako nas to zapravo neće spasiti ako se nuklearni napad uistinu dogodi”, dodala je.

I stranci koji su još ostali u Ukrajini razmišljaju slično.

Proteklih tjedana osoblje koje radi na neimenovanom projektu koji financira EU, dobilo je detaljne upute o tome što učiniti u slučaju nuklearnog napada ili upotrebe takozvane prljave bombe — konvencionalne bombe protkane radioaktivnim materijalom.

"Nuklearne eksplozije mogu prouzročiti značajnu štetu i žrtve od eksplozije, topline i zračenja, ali postoje koraci koje možete poduzeti da pokušate ublažiti udar", navodi se u uputama, te se dodaje "ako ste upozoreni na neposredni napad, odmah uđite u najbližu zgradu, idealno ispod zemlje, i maknite se od prozora.”

“Ako je počinjen napad taktičkim nuklearnim oružjem na bojišnici daleko od Kijeva, u tome slučaju, jedini plan za naše osoblje je uskočiti u automobile i biti na granici s Poljskom unutar nekoliko sati“, rekao je jedan državljanin EU koji sudjeluje u spomenutom projektu, pod uvjetom da ostane anoniman.

Ukrajinske trupe na prvim crtama bojišnice dobile su tablete kalijevog joda i također su prošli obuku o tome što učiniti u slučaju nuklearnog napada - iako glasnogovornici iz ministarstva obrane i vojske nisu htjeli precizirati koje su to upute.

Za Pritulu, gore spomenutog šefa dobrotvorne organizacije, opasnost od nuklearnog napada neće uskoro nestati.

“Prijetnja od upotrebe nuklearnog oružja bit će stvarna sve dok postoji Ruska Federacija”, zaključio je za Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:16