RUSIMA KLJUČNA BITKA

Kijev naredio povlačenje: Ukrajina žrtvuje svoj teritorij kako bi očuvala živote vojnika

Donesena je odluka prepustiti i pretposljednji grad u oblasti Luhansk ruskoj vojsci

Ukrajinski vojnici

 Aris Messinis/Afp

Ukrajinske snage primile su zapovijed da se povuku iz Sjeverodonecka, grada na istoku zemlje gdje se vode žestoke borbe s ruskim snagama, rekao je u petak regionalni guverner Serhij Hajdaj.

"Ukrajinske oružane snage morat će se povući iz Sjeverodonecka. Primile su takvu zapovijed", objavio je na Telegramu Serhij Hajdaj, guverner Luhanska, prenosi AFP. Neki od najžešćih sukoba u ruskoj invaziji na Ukrajinu vodili su se upravo u Sjeverodonecku gdje borbe za svaku ulicu traju više od mjesec dana, a Rusija polako napreduje.

Ostanak na razorenim pozicijama samo da bi se ostalo nema smisla, rekao je Hajdaj, a prenosi Reuters.

Ključna bitka

Bitka za Sjeverodoneck ključna je za Rusiju kako bi uspostavila kontrolu nad preostalim dijelom regije Luhansk gdje bi samo Lisičansk ostao u rukama Ukrajine, iako su i ti položaji pod teškim ruskim napadima. Riječ je i o pobjedi koja nadilazi muku Mariupolja gdje se pobjeda nije slavila, ali u ovom je slučaju riječ o simboličnoj i važnoj pobjedi za Moskvu.

Rusija je doživjela težak poraz u pokušaju da brzom operacijom osvoji Kijev, pokazujući da joj snage nisu obučene za takav oblik ratovanja, u manjim jedinicama koje trebaju djelovati koordinirano te uz podršku zrakoplovnih snaga. Ukrajini su pomogle i američke obavještajne informacije koje su precizno definirale ruski plan napada.

Nakon što je Moskva donijela odluku o povlačenju iz Kijevske oblasti, pregrupirala je snage te se ustrojila po sovjetskom modelu: moćna topnička potpora, gotovo neprestana, nakon čega slijedi pokret oklopnih snaga uz pratnju pješaštva. U takvim okolnostima ruska se vojska lakše nosi s problemima morala, neposluha i zapovjedničke nesposobnosti.

Ukrajinske snage, iako snažno motivirane, odupiru se do razumnih granica, pri čemu bi glavna strategija trebala biti sačuvati što više vojničkih života. Sjedinjene Države poslat će Ukrajini dodatnih 450 milijuna dolara sigurnosne pomoći, uključujući još dalekometnih raketnih sustava, izjavili su američki dužnosnici za Reuters u četvrtak.

image

Ukrajinski tenk na istoku zemlje gdje se vode žestoke borbe s Rusima

Anatolii Stepanov/Afp

Jedan od dužnosnika je naveo, pod uvjetom da ostane anoniman, da će objava o slanju pomoći doći kasno u četvrtak, a očekuje se da će najnoviji paket uključivati četiri dodatna raketna sustava visoke pokretljivosti (HIMARS). Dio vojnih analitičara smatra da je taktika iscrpljivanja ruskih snaga, kao oko Sjevernodonecka, ispravna jer će agresor u nekom trenutku upasti u probleme s ljudstvom.

Institut za istraživanje rata (ISW) smatra da novi vojni uspjesi neće dati ruskim snagama odlučujuću prednost u daljnjim operacijama u Ukrajini uz dodatno degradiranje ruskih sposobnosti. To bi otvorilo, smatraju analitičari, prostor za ukrajinski protunapad krajem ljeta čime bi se omogućili pregovori o primirju. Kijev smatra da bi čak mogao odbaciti ruske snage na pozicije prije 24. veljače kad je počela otvorena agresija.

Takav model razmišljanja ima uporište u podacima o moralu ruskih trupa, ali zanemaruje element ruskog ukopavanja i utvrđivanja položaja. Ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon što proglasi "oslobođenje" Luhanska i Donecka (iako Ukrajina i dalje kontrolira većinu potonjeg), ne smije dopustiti da bilo koji dio tih oblasti vrate ukrajinske snage. I za to i dalje ima dovoljno vatrene moći. Ne moderne, sofisticirane, nego granata i raketa koje lete kako ih eksplozivno punjenje ponese, ali i takve su u slijedu plotuna izuzetno smrtonosne.

Opskrba vodom

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je ubojstvo Dmitrija Savlučenka, proruskog lidera u Hersonu. Ukrajina je i prije provela nekoliko uspješnih akcija na južnom dijelu bojišnice, u blizini Hersona, pa su se pojavile nade da bi to mogla biti točka ofenzivnih operacija.

Reuters u petak javlja da se ruska vojska grupira za novi napad na Mikolajiv, grad u susjedstvu Hersona, na rijeci Južni Bug, koji je u prvoj fazi rata odbacio ruski napad. Još jedan od propalih planova bio je osvojiti Mikolajiv te zatim doći iza leđa Odesi.

Zbog stanja u ruskoj vojsci ne očekuje se da bi u planu bio novi opći napad na Mikolajiv, vjerojatnije je da Rusi nastoje učvrstiti pozicije kako bi onemogućili nove ukrajinske akcije. Područje Hersona od ključne je važnosti za očuvanje Krima jer omogućava redovitu opskrbu poluotoka vodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:48