LAVROV PRIJETI

‘Kijev će na kraju rata morati prihvatiti gubitak teritorija. A ono iz 2014. i 2015. nikad se više neće ponoviti!‘

Ukrajina i njezini podupiratelji bit će prisiljeni prihvatiti nove "konkretne realnosti", rekao je

Sergej Lavrov

 Handout/Afp

Nakon što se sukob u Ukrajini završi, Kijev će prihvatiti gubitak teritorija, a globalizacija predvođena Zapadom doći će svom kraju, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Govoreći na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, Lavrov je rekao kako svaki potencijalni mirovni sporazum mora uključivati priznanje Kijeva o gubitku ukrajinskih regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja, koje su prošle godine glasovale za pridruživanje Ruskoj Federaciji. Lavrov je upozorio da "što duže budu odgađali razgovore, to će im biti teže postići dogovor s nama". Rusija ne kontrolira u potpunosti nijednu od četiri okupirane regije.

U suštini ponavljajući Putinove riječi izgovorene u više navrata, ruski ministar vanjskih poslova opisao je "posrednički rat" Zapada s Rusijom kao "geopolitički sukob", u kojem SAD pokušavaju eliminirati moćnog konkurenta i svim sredstvima očuvati svoju hegemonijsku poziciju.

"Ukrajina i njezini europski podupiratelji priznali su da su Minski sporazumi 2014. i 2015. – prema kojima je Kijev obećao dati ograničenu autonomiju Donjecku i Luhansku – bili prijevara da se Ukrajini kupi vrijeme da se pripremi za rat s Rusijom. Ova situacija se više nikada neće ponoviti", rekao je Lavrov, prenosi RT Arabic.

Rusija će ostaviti vrata otvorena za partnerstvo s europskim zemljama koje shvaćaju da su njihovi interesi u boljem položaju suradnjom s Rusijom nego igranjem "ideoloških i geopolitičkih igara" s Washingtonom, dodao je Lavrov.

"Svijet će biti drugačiji", rekao je Lavrov, dodajući da će Ukrajina i njezini podupiratelji biti prisiljeni prihvatiti nove "konkretne realnosti" prije nego što se postigne prekid vatre.

UN i Europska unija osudili su kršenje suvereniteta Ukrajine i ruski pokušaj ilegalne aneksije nakon prošlogodišnjih referenduma u četiri okupirane ukrajinske regije. Kijev je jasno dao do znanja da se neće odreći teritorijalnog integriteta kao preduvjeta za pregovore s Moskvom.

Kremlj pokušava ilegalno pripojiti četiri ukrajinske regije, ali istodobno potpuno ignorira težnje pet ruskih regija koje imaju separatističke tendencije. Stanovnici regija Ingrija, Ural, Sibir, Kuban i Kalinjingradska oblast u veljači su održali online referendume na kojima su većinski izglasali neovisnost od Ruske Federacije, prenosi poljski TVP Info. Referendumi nemaju pravnu težinu, međutim pokazuju da prijetnje o dezintegraciji Rusije ne dolaze sa Zapada, kako Putin tvrdi, već možda iz sasvim suprotnog smjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:01