HATICE CENGIZ

Khashoggijeva zaručnica saudijskog prijestolonasljednika nazvala ‘ubojicom‘

Cengiz je rekla da ju je "izopačeni pravosduni sustav" ostavio samu u borbi za pravdom, iako nije navela na koju zemlju misli

WASHINGTON, DC - JUNE 15: Security watches an event celebrating the renaming of the street outside the Embassy of the Kingdom of Saudi Arabia to Jamal Khashoggi Way on June 15, 2022 in Washington, DC. The event comes as President Biden announced an upcoming trip to Saudi Arabia in July. Nathan Howard/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

 Nathan Howard/Afp

Hatice Cengiz, turska zaručnica ubijenog saudijskog disidentskog novinara osudila je u srijedu tursku vladu nekoliko sati prije dolaska saudijskog prijestolonasljednika princa Mohammeda bin Salmana u Ankaru kojeg naziva "ubojicom" Jamala Khashoggija.

Cengiz je nazvala de facto stvarnog čelnika Saudijske Arabije "ubojicom" i rekla je da će se nastaviti pravna bitka kako bi se rasvijetlilo njegovo ubojstvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018.

"Moramo nastaviti tražiti pravdu sve dok svaki napor ne postane uzaludan", tvitala je Cengiz u srijedu.

"Politički legitimitet koji Mohammed stječe posjetima drugoj zemlji svakog dana ne mijenja činjenicu da je on ubojica", napisala je.

Cengiz je rekla da ju je "izopačeni pravosduni sustav" ostavio samu u borbi za pravdom, iako nije navela na koju zemlju misli.

Bin Salman stiže u Ankaru kako bi se sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, u pokušaju normalizacije odnosa dviju država pogoršanih nakon ubojstva saudijskog novinara Khashoggija.

Posjet je jedan u nizu bin Salmanovih koraka u pokušaju da obnovi svoj ugled izvan arapskog svijeta te dolazi u vrijeme dok Erdogan traži financijsku podršku potrebnu turskoj ekonomiji u krizi uoči izbora iduće godine.

Odnosi između Ankare i Rijada pogoršali su se nakon što su saudijski plaćenici ubili i raskomadali Khashoggijevo tijelo 2018. godine, za što je Erdogan tada optužio "najviše razine" saudijskih vlasti.

Ankara je u travnju zaustavila sve kritike i prekinula suđenje, prenijevši slučaj Rijadu, što je potez koji su kritizirale organizacije za ljudska prava.

S druge strane, bin Salman pokušava iskoristiti veliki saudijski kapital, zarađen proizvodnjom nafte, kako bi privukao zapadne čelnike i privatne tvrtke u pokušaju poboljšanja geopolitičkog položaja Saudijske Arabije i ublažavanja kritika njezinih kršenja ljudskih prava.

U srpnju će Rijad posjetiti i američki predsjednik Joe Biden, u vrijeme dok se SAD bori s visokim cijenama benzina te želi izgraditi ujedinjenu frontu protiv Rusije nakon invazije na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:53