SKANDAL

Kažu da ih se mlatilo, lancima, šiljcima, bičevima, u javnost cure sablasna svjedočanstva tinejdžera: ‘Oni su krivi, Opus Dei!‘

Maloljetnici su bili poticani na prihvaćanje tjelesnog kažnjavanja, za koje je korišten metalni lanac s šiljcima oko bedra

Biskup Javier Echevarria, preminuo 2016. godine, bio je na čelu reda do svoje smrti

 Eric Vandeville/akg-images/profimedia/Eric Vandeville/akg-images/profimedia

Katolička organizacija Opus Dei našla se na meti kritika zbog optužbi bivših članova da u svoje redove dovodi maloljetnike.

Deseci članova Opusa Dei govorili su o ovom problemu u zadnje vrijeme, a neki od njih su za Financial Times potvrdili da je organizacija proteklih deset godina radila na tome da u svoj rad uključi maloljetne osobe, iako iz ove institucije službeno negiraju da je to tako.

Mlade osobe su, prema tvrdnjama bivših članova Opusa Dei, u ovu organizaciju vrbovane preko klubova za mladež i škola. Mnogi od njih su navodno, nakon pristupanja ovoj organizaciji nagovoreni da pristanu na gruba fizička kažnjavanja. Bivši članovi tvrde da se idealnom dobi za pristupanje Opusu Dei smatra dob od četrnaest i pol godina.

Od 1982. godine statuti Opusa Dei koje je odobrio Vatikan zabranjuju službeno učlanjenje svima mlađima od 18 godina. Ali djeca od 14 i pol godina ili starija mogu postati "mlađi kandidati" tako što će napisati pismo voditelju Opusa Dei tražeći prijem.

Proces je unutar organizacije poznat kao "zviždanje".

Prema tvrdnjama bivših članova maloljetnici su bili poticani na prihvaćanje tjelesnog kažnjavanja, za koje je korišten metalni lanac sa šiljcima oko bedra, nazvan ‘kostrijet‘, kao i bič od konopa, koji se naziva ‘disciplina‘.

Iz Opusa Dei su negirali da se ovakvo kažnjavanje koristi u današnje vrijeme.

Jedan od bivših članova Opusa Dei, koji je otišao 2016., rekao je: „Iskustvo regrutiranja maloljetnika bilo je konstantno tijekom 42 godine koliko sam bio u Opusu Dei. Ne samo stalno, već intenzivno, planirano, uvredljivo i besramno.”

Opus dei se zadnjih godina susretao i s drugim optužbama i kontroverzama. Skupina od 43 žene iz Latinske Amerike je u otvorenom pismu Vatikanu 2021. optužila Opus Dei za trgovinu ljudima i iskorištavanje. Slične optužbe su se pojavile u Europi i SAD-u, tvrdi Financial Times.

Šesnaest žena reklo je da su kao mlade djevojke iz siromašnih sredina bile prisiljene na desetljeća neplaćenog kućnog rada.

Bivši član iz Španjolske je kazao: ‘Oni žele da se mladi ljudi pridruže prije nego što počnu biti pod utjecajem puberteta i odrastanja, izlazaka s prijateljima i seksualnih odnosa.”

Nakon što su "zazviždali" kao maloljetnici, od novih članova se navodno očekivalo da slijede stroge dnevne rasporede mise, molitve, meditacije i proučavanja načela Opusa Dei.

Pet bivših članova organizacije koji su razgovarali s novinarima Financial Timesa u sklopu njegove istrage podižu tužbe za tjelesne ozljede u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Jedna je žena u Irskoj također prijavila policiji svoje optužbe za zlostavljanje, koje datiraju od kasnih 1970-ih do sredine 1980-ih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. kolovoz 2024 23:34