PUCA SAVEZNIŠTVO?

Kazahstanci strahuju da bi mogli biti iduća ruska meta: ‘Nije dobro, ne bismo im se mogli suprotstaviti‘

Kremlj optužuje svog odanog saveznika da ignorira ‘rusofobnu aktivnost‘ u toj zemlji

Kasim Žomart Tokajev i Vladimir Putin

 Sergey Guneev/Sputnik Via Afp

Rusija je optužila Kazahstan da ignorira 'rusofobne aktivnosti' pa sad raste strah da bi se Kremlj mogao okrenuti protiv ove države, nakon što su pokrenuli rat u Ukrajini, piše The Telegraph.

Igor Krasnov, glavni ruski tužitelj, ustvrdio je da ukrajinski aktivisti u Kazahstanu pomažu raspirivati antiruske osjećaje.

- Stalno me obavještavaju o tome da se u Kazahstanu pojavljuje rusofobna aktivnost koju podržavaju ukrajinske nevladine organizacije, kazao je Krasnov tijekom razgovora sa svojim kazahstanskim kolegama u Minsku, gdje su se susreli glavni javni tužitelji bivših sovjetskih republika.

Da bi opravdao napad na Ukrajinu, Kremlj je kao izliku iskoristio obranu marginaliziranih etničkih Rusa. Ruski generali su u travnju rekli kako bi se njihova vojska trebala boriti sve do granice s Moldavijom gdje su, tvrde, etnički Rusi diskriminirani.

Kazahstan i Rusija dijele najdužu neprekinutu kopnenu granicu i smatra ih se čvrstim saveznicima, ali ruska invazija na Ukrajinu je ugrozila ovaj pakt.

Ranije ovog mjeseca predsjednik Kazahstana, Kasim-Žomart Tokajev, je uznemirio Vladimira Putina za vrijeme ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, rekavši kako ne podržava nezavisnost proruskih regija u Donbasu koje je nazvao kvazidržavama, baš kao i Abhaziju i Južnu Osetiju koje su se pod ruskim pokroviteljstvom odmetnule od Gruzije.

Dvadeset minuta kasnije Putin je kazao da teritoriji Sovjetskog Saveza pripadaju Rusiji.

Kremaljski propagandisti i čečenski lider Ramzan Kadirov u međuvremenu su pozivali kazahstansku vlast da podrži Kremlj.

Kazahstanska vlada javno je demantirala da su pogoršani odnosi s Kremljem, ali privatno su zabrinuti. Obični Kazahstanci se također brinu da bi Putin mogao svoju pažnju usmjeriti na Kazahstan nakon što u Ukraijini ostvari ratne ciljeve.

- Da, naravno, mi bismo mogli biti sljedeći, kaže Chingiz, bivši pekar koji živi u Nur Sultanu, glavnom gradu Kazahstana. - Imamo malu vojsku i ne bismo se mogli suprotstaviti Rusiji. To nije dobro.

Kazahstan ima veliku populaciju etničkih Rusa, od oko 3,5 milijuna, a ukupna populacija broji 19 milijuna ljudi. Brojni Rusi žive u sjevernom dijelu države, a tamo je proruski sentiment pojačan kremaljskom TV propagandom te sve više jača.

Tisuće Rusa, koji su protivnici rata, prebjegli su u Kazahstan od početka rata u Ukrajini. Mnogi su iz Moskve i Sanktt Peterburga pobjegli u Almati, bogati bivši glavni grad na jugu Kazahstana. Uralsk na sjeveru Kazahstana, koji se nalazi samo oko 70 kilometara od granice s Rusijom, također je postao poželjna lokacija za antiratne izbjeglice koji bježe iz gradova na Uralu, na samo nekoliko sati vožnje, piše The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:02