HOROR U Kölnu

Katolički svećenik osuđen na 10 godina zatvora jer je seksualno zlostavljao djevojčice u 118 slučajeva

Nadbiskupija u kojoj je osuđeni djelovao, usprkos dojavama i prijavama o ponašanju svećenika, dugi niz godina nije reagirala.
 Sebastien Salom-gomis/afp

Katolički svećenik u Kölnu u petak je osuđen na 10 godina zatvora zbog višegodišnjeg silovanja maloljetnica.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Christopha Kaufmanna 70-godišnjeg svećenika smatra krivim zbog toga što je tijekom obnašanja službe u Wuppertalu, Gummersbachu i Zuelpichu, pored Kölna, seksualno zlostavljao maloljetne djevojčice u 118 slučajeva, pri čemu se u 23 slučaja radi o teškom obliku zlostavljanja.

Osuđeni katolički svećenik je žrtve prisiljavao na seksualne radnje, između ostalog i na oralni seks. Najmlađa žrtva je imala devet godina.

Kako stoji u obrazloženju presude, proces je pokazao kako je osuđeni godinama iskorištavao povjerljivi odnos roditelja. U jednom slučaju je žrtva tijekom crkvenog izleta žalila na nostalgiju za kućom te se povjerila osuđenom, koji je to povjerenje iskoristio te ju seksualno zlostavio.

U drugom slučaju je samovoljno preuzeo skrb jedne djevojčice koja je odrastala u obitelji alkoholičara i koju je nakon toga višestruko zlostavljao.

Nadbiskupija Köln, u kojoj je osuđeni djelovao, usprkos dojavama i prijavama o ponašanju svećenika, dugi niz godina nije reagirala.

Nadbiskupija je osuđenom čak plaćala odvjetnika i nakon pokretanja istrage. Tijekom procesa su predstavnici nadbiskupije Köln tvrdili da su djelovali "odgovorno" te da su pravovremeno reagirali na optužbe.

Osuđeni svećenik je trima žrtvama koje su se pojavile i kao sutužiteljice dužan isplatiti odštetu u iznosu od 5, 10 i 35 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 09:47