NAKON PREGOVORA

Katar nakon dvomjesečnog prekida obnavlja letove iz Afganistana za evakuaciju stranaca i civila

Katar i Turska pregovara s talibanskom vladom o vođenju međunarodne zračne luke u Kabulu...

Ilustracija

 Nicolas Economou/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

Katar je nakon gotovo dvomjesečnog prekida obnovio putničke letove iz Afganistana za evakuaciju stranaca i civila koji su radili za njih, rekao je u četvrtak izvor katarske vlade za Reuters.

Prvi zrakoplov kompanije Qatar Airways koji je unajmila vlada Sjedinjenih Država poletio je iz Kabula za Dohu u srijedu s 227 civila, među kojima je bilo i američkih građana i neameričkih državljana koji posjeduju zelenu kartu, rekao je izvor.

Katar je nastavio civilne letove nakon "iscrpnih razgovora" s talibanskom vladom, rekao je katarski izvor.

Doha je prekinula letove početkom prosinca zbog spora s talibanima o tome kojim se putnicima dopušta ukrcaj na takve letove, objasnio je drugi upućeni izvor.

Postojala je zabrinutost da su se neki "oportunistički putnici" ukrcavali u zrakoplove unajmljene za evakuaciju civila, rekao je diplomatski izvor.

Obnova letova katarske kompanije događa se u vrijeme kada se emir Šeik Tamim bin Hamad al-Thani priprema za sastanak s ameročkim predsjednikom Joeom Bidenom 31. siječnja.

Katar i Sjedinjene Države ojačale su veze otkako je Doha odigrala ključnu ulogu u evakuaciji stranaca i Afganistanaca koji su radili za strane tvrtke i bili ugroženi krajem ljeta kada su se vojnici međunarodne koalicije povukli, a talibani munjevito osvojili vlast.

Katar i Turska pregovara s talibanskom vladom o vođenju međunarodne zračne luke u Kabulu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:57