NE ODUSTAJU OD BORBE

Katalonski zastupnici žalit će se Europskom sudu pravde: ‘Ovo je tužan dan za Europski parlament‘

Tajnim glasovanjem 404 zastupnika glasala su za oduzimanje imuniteta Carlesu Puigdemontu, Antoniju Comínu i Carlí Ponsatí
Carles Puigdemont 
 JOHN THYS/AFP

Katalonski zastupnici, kojima je u utorak oduzet zastupnički imunitet u Europskom parlamentu zbog optužnice podignute u Španjolskoj, najavili su žalbu europskom sudu pravde u Luksemburgu poručivši kako je "ovo tužan dan za Europski parlament".

"Mi smo izgubili imunitet, no Europski parlament je izgubio još više, a posljedično i europska demokracija", istaknuo je Carles Puigdemont na konferenciji za medije u Bruxellesu. Zahvalio je svim zastupnicima koji su "rekli 'ne' represiji nad političkim disidentima".

U ponedjeljak navečer tajnim glasovanjem 404 zastupnika glasala su za oduzimanje imuniteta Carlesu Puigdemontu, Antoniju Comínu i Carlí Ponsatí, dok ih je 247 bilo protiv, a 42 suzdržano.

Bivši predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont te dvoje članova njegove vlade proveli su 2017. referendum o samostalnosti Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španjolske sa 7,5 milijuna stanovnika. Posljedično su proglasili uspostavu republike Katalonije koja nije bila priznata i nije zaživjela u stvarnosti. Španjolski ustavni sud je zabranio referendum, a španjolsko državno odvjetništvo optužilo je Puigdemonta i suradnike za neposluh i poticanje na ustanak.

"Ovo je jasno politički progon protiv nas", istaknuo je Puigdemont.

Comin je pak rekao da brojnost zastupnika koji su se protivili skidanju imuniteta govori o nepovjerenju u španjolsko pravosuđe.

"EU ima problem s demokracijom u Španjolskoj", istaknuo je na konferenciji za medije.

Puigdemont, Comín i Ponsatí poručili su kako se stavljaju na raspolaganje sudu u Belgiji, a da će se žaliti Sudu EU-a u Luksemburgu na današnju odluku.

"Sigurna sam da je i među onima koji su danas glasali za skidanje našeg imuniteta, pod utjecajem Španjolske, bilo puno onih koji su sumnjali u ispravnost te odluke. Bit će u budućnosti prilike da isprave svoje stajalište jer mi sad idemo na sud u Luksemburg s čvrstim argumentima o povredi naših prava", rekla je Ponsatí.

Puigdemont, Comín i Ponsatí postali su zastupnici u Europskom parlamentu 2019. Prethodno su ih Belgija i Škotska odbile izručiti Španjolskoj.

Oduzimanjem imuniteta neće biti automatski izručeni, nego će o tome odlučiti sud u Belgiji. Bez imuniteta im prijeti uhićenje izađu li iz Belgije jer je Španjolska raspisala europski uhidbeni nalog. Puigdemont je 2018. bio uhićen u Njemačkoj, no nakon dva dana pritvora bio je pušten na slobodu.

U siječnju je sud u Belgiji odbio izručiti njihovog kolegu Lluisa Puiga, koji se također nalazi u Belgiji nakon proglašenja neovisnosti Katalonije.

"On nije izručen jer je sud jasno rekao kako u Španjolskoj ne bi imao pravedno suđenje", izjavio je Puigdemont.

Španjolska ministrica vanjskih poslova Arancha González Laya rekla je, komentirajući odluku o skidanju imuniteta, kako se "problemi Katalonije rješavaju u Španjolskoj, a ne u Europi" i kako to pokazuje današnja odluka.

Devetero katalonskih dužnosnika koji su ostali u Kataloniji nakon referenduma osuđeni su 2019. na Vrhovnom sudu u Madridu na zatvorske kazne u trajanju od 9 do 13 godina. Od 29. siječnja nalazili su se odlukom katalonske zatvorske službe u poluotvorenom režimu izdržavanja kazne, u kojem im je dopušten odlazak na posao i povratak navečer u zatvor. Petkom, subotom i nedjeljom smiju boraviti doma.

Španjolsko državno odvjetništvo zatražilo je ukidanje takvog režima, a nedugo nakon što je obznanjen rezultat glasanja u Europskom parlamentu, zatvorska služba je objavila kako je ukinut poluslobodni režim za njih sedmero, dok dvoje čekaju odluku.

Odluka o skidanju imuniteta podijelila je španjolsku lijevu koalicijsku vladu. Većinski partner, socijalisti premijera Pedra Sáncheza, glasali su za skidanje imuniteta, a manjinski lijevi Podemos je bio protiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 06:14