NEĆE GA BLOKIRATI

Kardinal Parolin: Vatikan se ne želi miješati u talijanski zakon protiv homofobije

„Mi smo protiv bilo kakvog stava ili geste netolerancije i mržnje prema ljudima zbog njihove spolne orijentacije“, rekao je
 Eyepix Group/Alamy/Alamy/Profimedia

Vatikan nema namjeru blokirati nacrt zakona protiv homofobije u Italiji, rekao je vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin u razgovoru za crkveni portal Vatican News.

„Mi smo protiv bilo kakvog stava ili geste netolerancije i mržnje prema ljudima zbog njihove spolne orijentacije“, rekao je 66-godišnji kardinal, neformalno smatran drugim čovjekom Vatikana.

Predstavnici Vatikana 17. lipnja posjetili su talijansko veleposlanstvo i verbalnom notom tražili da se zakon promijeni, prenosi agencija dpa.

Izvješće o tom događaju objavljeno u dnevnom listu Corriere della Sera u utorak pokrenuo je kontroverzu u talijanskom društvu.

Parolin je kazao kako taj čin nije trebao izaći u javnost.

Talijanski premijer Mario Draghi u srijedu je naglasio da je Italija sekularna država, a da će parlament slobodno razgovarati o tom pitanju.

Parolin se složio i istaknuo da se Vatikan ne želi miješati.

Talijanski mediji pišu da je Katolička Crkva zabrinuta zbog sloboda koje su joj obećane.

Vatikan smatra da sadašnji oblik zakona ne poštuje Lateranski pakt iz 1929. kojim je Vatikan uspostavljen kao suverena država i kojim su uspostavljeni odnosi između njega i Italije.

Vatikan strahuje da bi sadašnji tekst zakona mogao dovesti do kriminalizacije Crkve u Italiji zbog neprihvaćanja istospolnih brakova ili zabrane usvajanja djece homoseksualnim parovima, priopćio je vatikanski izvor.

Iako je Vatikan često osuđivao diskriminaciju i nasilje nad homoseksualcima, zabrinut je i zbog bilo koje rodne teorije koja bi zamaglila ili uklonila razlike između muškaraca i žena.

Novi zakon predviđa da škole i druga javna tijela organiziraju događaje povodom dana protiv homofobije i transfobije. U njemu nisu navedene iznimke, pa tako ni u slučaju katoličkih škola.

Crkva je zabrinuta da bi u budućnosti katolici mogli biti kazneno proganjani zbog izražavanja svojih mišljenja o homoseksualnosti, pisao je Corriere della Sera.

Zakon je zasad prošao samo jedan od dva doma talijanskog parlamenta.

Zastupnik lijevog centra Alessandro Zan, po kojem se zakon naziva, odbacio je argumente Vatikana, prenosi agencija France Presse.

„Tekst zakona ni na koji način ne ograničava slobodu izražavanja ili vjerske slobode, te poštuje autonomiju svih škola“, napisao je na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:03