POTPUNI CIRKUS

Kaos uoči ključnih izbora, u mahnitu kampanju se uključila i najveća nogometna zvijezda: ‘Ma svi ste vi nakaze...‘

Svaki treći Francuz želi pobjedu krajnje desnice, svaki četvrti ljevičarskog saveza, a tek svaki peti Macronove stranke

Marine Le Pen

 Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

U Francuskoj je počela mahnita kampanja uoči prvog kruga prijevremenih izbora. Kandidati za 577 zastupničkih mjesta imaju samo dva tjedna da uvjere birače da bi upravo njima trebali dati glas, zbog čega su mnogi odlučiti skinuti rukavice i udariti svom snagom na protivnike.

Marine Le Pen ljevičare naziva "nakazama" koje prijete uništiti državu. Macronov ministar financija tvrdi da će dolazak lijevih stranaka na vlast dovesti do ekonomskog kolapsa i izlaska iz Europske unije. Republikanci nemaju vremena smišljati laži i uvrede jer se raspadaju nakon što su se neki članovi odlučiti pridružiti Le Pen. I novoosnovani lijevi savez ima vlastitih problema i riskira svoje preživljavanje. U predizbornu kampanju su se uključili čak i nogometaši. Na koju god stranu se okrenuli, kaos izvire iz svakog kutka.

image

Marine Le Pen

Denis Charlet/Afp

Francuski republikanci su možda u najtežoj poziciji u povijesti stranke. Nakon što je predsjednik stranke Éric Ciotti rekao da želi sklopiti savez s krajnjom desnicom, izbio je mini-rat. Većina konzervativaca bila je protiv koalicije s Le Pen, zbog čega su odlučili izbaciti Ciottija iz stranke. Ciotti je odluku nazvao "nezakonitom" i čak je zaključao prostorije sjedišta stranke da njegovi kolege ne bi mogli ući u urede, u očajničkom pokušaju da zadrži vlast.

Međutim, u neočekivanom obratu događaja, sud u Parizu poništio je odluku stranke i Ciotti je nastavio obnašati svoje funkcije predsjednika. Sudbina stranke sada visi o koncu. Prijeti im i isključivanje iz kluba zastupnika Europskih pučana. Naime, njemačkim konzervativcima također se nije svidjelo to što se njihovi francuski kolege namjeravaju približiti ekstremnoj desnici, zbog čega su zaprijetili da će ih izbaciti iz EPP-a.

Šest francuskih konzervativaca sjedi u Europskom parlamentu. Ciottiju je praktički propao plan da stvori širi desni savez, poput onog u Italiji, i na taj način zbaci Macrona s vlasti. Ukidanjem "cordon sanitairea", strategije koja je dosad uspješno držala tvrdu desnicu izvan poluga moći, sadašnji čelnik republikanaca stvorio je presedan u francuskoj političkoj povijesti i raskid s politikom stranke i svojih prethodnika.

image

Emmanuel Macron

Ludovic Marin/Afp

Burno je i na drugoj strani. Kad se prošlog tjedna ljevica okupila, u prvim je obraćanjima javnosti djelovala prilično ujedinjeno. Izgladili su nesuglasice oko podrške Ukrajini i jasne osude Hamasa. No, već nekoliko dana od osnivanja pojavili su se prvi znakovi pucanja nestabilnog saveza. Prvo su se pobunili neki članovi krajnje lijeve Nepokorene Francuske (LFI), jer nisu ponovo stavljeni na izborne liste.

Zatim je Adrien Quatennens, blizak šefu stranke LFI, povukao svoju kandidaturu, zbog presude za obiteljsko nasilje, da se ne bi mogla iskoristiti protiv ljevičarske alijanse. Krajnja ljevica htjela je predložiti nekog drugog umjesto Quatennensa, ali su se socijalisti i zeleni pobunili i stavili svoje kandidate na listu. Pitanje je koliko dugo će se moći održati savez koji okuplja politički nespojive ljude poput antikapitalista Philippea Poutoua i bivšeg predsjednika Françoisa Hollandea.

U predizbornu kampanju su se pomalo iznenađujuće uključile i neke poznate osobe. Francuski nogometni reprezentativac Kylian Mbappé pozvao je mlade da izađu na izbore da zemljom ne bi zavladali ekstremisti. Njegova izjava je uslijedila nakon što je njegov kolega Marcus Thuram rekao da se svi Francuzi moraju "svakodnevno boriti" da krajnja desnica ne dođe na vlast.

Prema najnovijim anketama, svaki treći Francuz želi pobjedu krajnje desnice, svaki četvrti ljevičarskog saveza, a tek svaki peti Macronove stranke. Marine Le Pen izjavila je da neće podnijeti zahtjev za ostavku predsjednika Macrona ako dođe na vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 23:36