MASOVNI EGZODUS

Kaos u ukrajinskoj Legiji stranaca: ‘Svi samo žele ubijati, a vojnike tjeraju da kradu i piju!‘

Istraga je otkrila da su zapovjednici slali vojnike u "samoubilačke misije" i seksualno uznemiravali ženske pripadnice vojske

Ilustrativna fotografija

 /Afp

Strani dobrovoljci u Ukrajini napuštaju tamošnju vojsku zbog loše organizacije, nedostatka opreme i nesmotrenih zapovjednika, piše Business Insider.

Američki novinari razgovarali su s Amerikankom Marijom Lipkom, partnericom Bryana Younga, veterana američke vojske koji se početkom rata dobrovoljno prijavio za ukrajinsku Legiju stranaca, a onda tamo poginuo u srpnju.

Lipka smatra, usprkos tome što je ovaj na ukrajinski front otišao dobrovoljno znajući za opasnost situacije, da se njegovu smrt moglo spriječiti i da je za to kriva neorganiziranost i neopremljenost ukrajinske vojske, konkretno legije stranca, kao i upitne sposobnosti tamošnjih vojnih zapovjednika.

"Rekao je da mora ići jer mu je dužnost zaštititi slobodni svijet", ispričala je Insideru Lipka dodajući da je Young, 51-godišnji vojni veteran iz Kalifornije i bivši pripadnik američke pješadije, otputovao za Kijev u ožujku, otprilike mjesec dana nakon što je 24. veljače započela ruska invazija na Ukrajinu.

Kad je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio formiranje međunarodne legije, tisuće su stale u red ispred ukrajinskih veleposlanstva diljem svijeta kako bi se dobrovoljno javili za odlazak u rat. Ukupno se prijavilo 20.000 legionara iz 52 zemlje u prvim tjednima rata, njih 3000 bili su američki državljani.

Nakon dolaska u Ukrajinu, Lipka je ispričala da je počela dobivati zabrinjavajuće poruke od Younga koji se žalio na neorganiziranost i neopremljenost legije. On je bio smješten u 517. bataljunu brigade Ivana Bohuna, koju je nadzirala Legija GUR, kojom je upravljala ukrajinska obavještajna služba. GUR je dio legije koju vode ukrajinski časnici i obično uključuje veterane ili ljude koji imaju iskustva na bojnom polju. Ipak, legija je djelovala sve samo ne profesionalno, piše Insider.

U ranim jutarnjim satima 18. srpnja, Young i njegova jedinica raspoređeni su u Hryhorivku, selu u južnoj Ukrajini, u blizini Hersona, koji je tada bila pod teškim ruskim napadima.

Samoubilačke misije

Imali su zadatak očistiti klanac koji su ruski vojnici koristili za prelazak male rijeke, ali su ih ruske trupe uočile i počele gađati topničkom vatrom. Prva je eksplozija, piše Insider, ozlijedila Lukea "Skywalkera" Lusyszyna, Amerikanca i medicinara koji je tog dana pratio bataljun. Young i još dvojica vojnika - Emile-Antoine Roy Sirous iz Kanade i Edvard Selander Patrignani iz Švedske - pokušali su doći do njega kako bi ga evakuirali, ali su završili pod paljbom i bili ubijeni.

Young je ozlijede od gelera zadobio po glavi, gornjem lijevom dijelu prsnog koša, nogama i trbuhu.

"Znam da nije osjećao nikakvu bol", napisao je jedan od vojnika i Youngov kolega u legiji Lipki u SMS poruci. "Gledao sam ga kad se to dogodilo i nisam mogao učiniti ništa, ali znam da je bilo bezbolno."

Druge poruke koje su joj poslali vojnici iz Youngove jedinice - u koje je Insider imao uvid - otkrile su druge problematične stvari.

Da je zapovjednik njihove legije Ruslan Mirošničenko bio nesmotren i često pijan.

"Nitko ne vjeruje Ruslanu, on je lažljivo govno", napisao je jedan vojnik Lipki u SMS-u.

Youngovi kolege tvrdili su da je Mirošničenko bio teški pijanac koji je često poticao vojnike da piju prije odlaska u misije. Kada je Mirošničenko nazvao Lipku da telefonom razgovaraju o organizaciji pogreba za Younga, zapovjednik joj je zvučao pijano, rekla je.

Dodala je i da za Youngovu smrt nikada nije saznala iz službenih kanala. Mirošničenko je, piše Insider, u međuvremenu otpušten s mjesta zapovjednika bataljuna.

Insider je u travnju razgovarao i s dvojicom Nijemaca koji su otišli u Ukrajinu kako bi se dobrovoljno borili. Tamošnje vojarne opisali kao puste i neorganizirane, te da je "vladao opći osjećaj kaosa".

"Katastrofa", rekao je Tobias, jedan od Nijemaca, za Insider. "Nema organizacije, nema organizirane obuke. Svi samo žele ubiti Ruse."

U međuvremenu, istraga koju je objavio The Kyiv Independent u kolovozu otkrila je da su neki ukrajinski zapovjednici slali vojnike u "samoubilačke misije" i da su, osim toga, seksualno uznemiravali ženske pripadnice vojske. Jedan zapovjednik, bivši poljski kriminalac po imenu Saša Kučinski, navodno teški pijanac, prisiljavao je vojnike u svojim trupama da mu pomognu u pljačkanju trgovina, izvijestio je The Kyiv Independent.

U svakom slučaju, Young nije bio posljednji Amerikanac koji je poginuo boreći se u Ukrajini. Prije mjesec dana Trent Davis, 21-godišnji veteran američke vojske iz Kansasa, ubijen je u blizini južnog grada Hersona.

Davis je bio najmanje deseti Amerikanac koji je poginuo boreći se u ukrajinskom ratu.

Youngovoj partnerici to je slaba utjeha.

"Skandalozno je kako se postupalo, pogotovo nakon njegove smrti", zaključila je Lipka, a prenio Insider.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:50